Tyskland vil ikke ta statsborgerskapet fra IS-krigere

Evakuerte menn fra det siste IS-territoriet venter her på å bli kontrollert av SDF-soldater. Den kurdisk-ledede styrken har pågrepet flere hundre fremmedkrigere som har sluttet seg til IS. Tyskland er ett av landene som ser på muligheten for å ta statsborgerskapet fra IS-krigerne. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Evakuerte menn fra det siste IS-territoriet venter her på å bli kontrollert av SDF-soldater. Den kurdisk-ledede styrken har pågrepet flere hundre fremmedkrigere som har sluttet seg til IS. Tyskland er ett av landene som ser på muligheten for å ta statsborgerskapet fra IS-krigerne. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arresterte tyske IS-krigere med dobbelt statsborgerskap trenger ikke frykte for å miste sitt tyske statsborgerskap, opplyser regjeringen i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU tok tidligere i uken til orde for å endre loven, slik at fremmedkrigere kan bli fratatt statsborgerskapet. Fredag presiserte regjeringen at en slik lovendring ikke vil bli gitt tilbakevirkende kraft og påvirke dem som nå sitter i fangenskap i Syria.

USAs president Donald Trump har bedt europeiske land hente hjem over 800 IS-krigere som er tatt til fange av den kurdisk-ledede styrken SDF i Syria. Mange land er negative til Trumps krav, og Storbritannia har begynt å bruke lovverket til å ta statsborgerskapet fra noen av dem som sitter i fangeleirer i Syria.

Rundt en tredel av de tyskerne som slutte seg til IS har dobbelt statsborgerskap. De som bare er tyske borgere, har rett til å vende hjem i henhold til den tyske grunnloven.

Innenriksminister Horst Seehofer fra CDUs søsterparti CSU og den sosialdemokratiske justisministeren Katarina Barley er enige om at samtalene om lovforslaget må sluttføres raskt. CDU har kritisert Barley for ikke å startet arbeidet tidligere.