Pedersen: Fredsprosessen i Syria starter ikke på fra bunnen av

FNs spesialutsending for Syria, Geir O. Pedersen, i Sikkerhetsrådet i FNs hovedkvarter i New York torsdag. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix
FNs spesialutsending for Syria, Geir O. Pedersen, i Sikkerhetsrådet i FNs hovedkvarter i New York torsdag. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fredsprosessen i Syria starter ikke fra bunnen av, sa FNs nye spesialutsending for Syria, Geir O. Pedersen, i sin første orientering i Sikkerhetsrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pedersen la an en optimistisk tone da han holdt sin aller første orientering i FNs sikkerhetsråd torsdag.

– Jeg har brukt mesteparten av min karriere på å arbeide med tilsynelatende uløselige og evigvarende problemer. Men jeg vet svært godt at historien kan bøye seg i retninger ingen forventet, sa toppdiplomaten til sikkerhetsrådet.

Pedersen gjentok sitt mål om å skape en vedvarende dialog med den syriske regjeringen og om å bygge tillit.

– Det er viktig for meg å understreke at vi nå går inn i det niende året av konflikten. Det haster naturligvis for det syriske folket at vi nå trapper opp innsatsen for å forsøke å finne en løsning på dette, som har pågått altfor lenge, sa Pedersen.

Den norske toppdiplomaten overtok jobben som FNs spesialutsending til Syria rett etter nyttår. Han står dermed overfor den vanskelige oppgaven med å forsøke å finne en politisk løsning på den lange konflikten.

Pedersen, som tidligere var Norges ambassadør til Kina, erstattet den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, som i drøyt fire år forgjeves forsøkte å mekle fram en fredsavtale i Syria.

Personvernpolicy