Eksperter om toppmøtet i Hanoi: Et klart tilbakeslag
Toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i Hanoi endte med at Donald Trump og Kim Jong-un skiltes uten en avtale. – Et klart tilbakeslag, mener eksperter.
– Møtet levde ikke opp til ambisjonen. De som aldri har trodd på en diplomatisk løsning for Nord-Korea, kan innkassere en halv seier, slår seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) fast overfor NTB.
Torsdag ble toppmøtet i Vietnams hovedstad Hanoi mellom Trump og Kim plutselig avbrutt, uten at de to undertegnet en avtale om stans i virksomheten i det nordkoreanske atomanlegget i Yongbyon i bytte mot sanksjonslette, slik planen var.
– Dette er utvilsomt et steg tilbake, sier den svenske Nord-Korea-analytikeren Niklas Swanström til nyhetsbyrået TT. Også lederen for fredsorganisasjonen Ploughshares Fund, Joe Cirincione, mener utfallet er et klart tilbakeslag.
– En stor fiasko, tvitret han torsdag.
Bakgrunn: Trump forlot toppmøtet med Kim Jong-un
Skuffelse
Toppmøtet var andre gang de to statslederne møttes. Trass i at Trump i forkant hadde understreket at han ikke har hastverk, var det knyttet store forventninger til at de to ville komme nærmere en avtale om nordkoreansk atomnedrustning.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIfølge Lodgaard var det trolig en skuffet og bitter Kim som reiste hjem fra møtet.
– Økonomien er hans førsteprioritet, og han hadde nok forventet at Trump ville by på sanksjonslette som ville gjøre det mulig å gjenåpne industriparken Kaesong og åpne for turisttrafikk til det hellige fjellet Kumgang. Dette er pengemaskiner for Nord-Korea, sier NUPI-forskeren. Manglende framgang her kan også føre til økende misnøye i Nord-Korea.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen som imidlertid har mest grunn til å være skuffet, er Sør-Koreas president Moon Jae-in, mener Lodgaard.
– Han er avhengig av framgang i forholdet mellom USA og Nord-Korea for å kunne videreføre sin solskinnspolitikk, sier han.
Aktuelt: Kim ga sitt første svar til en utenlandsk journalist
– God tone
Den svenske USA-forskeren Frida Stranne ved Høyskolen i Halmstad mener man ikke må legge for mye i det som skjedde i Hanoi.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det var muligens en uventet og brå avslutning på møtet som jeg ikke tror at noen av dem hadde ventet seg, men samtidig virker det som om tonen fortsatt er god. Så dette trenger ikke bety noe annet enn at man kanskje hadde det litt for travelt med å treffes, sier hun til TT.
– Det finnes jo dem som har vært urolige for at Trump skal gå med på ting som undergraver USAs maktposisjon, men dette viser vel at han ikke er beredt til noe sånt, sier Stranne.
Hun er nå er spent på hvordan presidenten vil kommentere møtet på sosiale medier.
– Hans kommentarer har jo ofte brutt med tidligere offisielle uttalelser, sier Stranne.
Gorbatsjov: – Alt vi har fått til siden slutten på den kalde krigen er i alvorlig fare
Bakspillere
Ifølge Lodgaard er både Kim og Trump omgitt av bakspillere som ikke har tro på noen fredsavtale, deriblant USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton, som aldri har trodd på en diplomatisk løsning.
Artikkelen fortsetter under annonsenHeller ikke utenriksminister Mike Pompeo har tro på at Nord-Korea vil være villig til å nedruste, ifølge Lodgaard.
– Dette har vært en toppstyrt prosess hele tiden. Og det er veldig sjelden at store, brå linjeskifter, som det Kim og Trump sto for i Singapore, gjøres med samtykke innad. USA trengte nok en pust i bakken, sier han.
Møtet mellom Kim og Trump:
* Det andre toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble holdt i Vietnams hovedstad Hanoi 27. og 28. februar.
* Strenge sikkerhetstiltak ble innført i Hanoi. Minst 3.000 politifolk og 15.000 soldater var i beredskap.
* Både Trump og Kim ankom Vietnam tirsdag. Kim reiste fra Nord-Korea til den vietnamesiske grensa med tog, og deretter videre med bil.
* Onsdag hadde de to et møte uten rådgivere før de spiste middag sammen.
* Nye samtaler fant sted torsdag, da Trump og Kim også hadde planlagt en felles lunsj og signering av en felles uttalelse.
* Toppmøtet ble imidlertid avsluttet tidligere enn planlagt, uten enighet om noen erklæring eller avtale.
* På en pressekonferanse ga Trump uttrykk for at avstanden mellom partene hadde vært for stor. Han sa likevel at han tror de vil bli enige på et senere tidspunkt.
* USA forsøker å overtale Nord-Korea til å godta atomnedrustning i bytte mot fjerning av sanksjoner. Trump og Kims første, historiske toppmøte ble holdt i Singapore i juni i fjor.