NBC: USA dropper krav om full redegjørelse om nordkoreansk kjernekraft

Atomanlegget i Yongbyon har vært sentralt i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea. Kilder sier til NBC at USA vil droppe et krav om fullstendig redegjørelse for nordkoreanernes atomprogram. Bildet viser rivingen av et kjøletårn ved Yongbyon i 2008. Arkivfoto: Gao Haorong / Xinhua / AP / NTB scanpix
Atomanlegget i Yongbyon har vært sentralt i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea. Kilder sier til NBC at USA vil droppe et krav om fullstendig redegjørelse for nordkoreanernes atomprogram. Bildet viser rivingen av et kjøletårn ved Yongbyon i 2008. Arkivfoto: Gao Haorong / Xinhua / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vil ikke lenger kreve en fullstendig redegjørelse fra Nord-Korea om landets atomprogram, men konsentrerer seg om ett atomanlegg, melder NBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et krav om full åpenhet har vært et viktig element i diskusjonene om kjernefysisk nedrustning på Koreahalvøya, men dette blir altså lagt til side i denne omgang, melder NBC onsdag kveld. Den amerikanske TV-kanalen viser til tidligere og nåværende høytstående amerikanske tjenestemenn.

Kanalen mener avgjørelsen om å sette kravet til side gjenspeiler en realitet som er blitt understreket i vurderinger fra amerikansk etterretning i lang tid, nemlig at Nord-Korea ikke har noen plan om å gi opp atomprogrammet sitt helt. Full atomnedrustning er Donald Trumps mål for samtalene med Kim Jong-un i Hanoi. Forhandlinger i forkant av toppmøtet har i stor grad vært konsentrert om atomreaktoren i Yongbyon.

– Yongbyon er hjertet i Nord-Koreas atomprogram, sier atomfysiker Siegfried Hecker, som har besøkt anlegget. Han sier en fullstendig avvikling av anlegget er avgjørende og vil sikre at Nord-Korea ikke vil være i stand til å produsere plutonium.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-administrasjonen håper å få på plass vesentlige innrømmelser knyttet til Yongbyon. Tidligere og nåværende tjenestemenn i USA mener derimot Nord-Korea har lignende kapasitet ved andre anlegg og frykter landet ikke vil forhandle om alle sider av sitt våpenprogram dersom det ikke trenger å oppgi alt.

Det hvite hus har ikke svart på NBCs forespørsel om en kommentar.