25 mistet livet i eksplosiv togbrann i Egypt

Egyptisk politi holder vakt ved åstedet etter at et tog kolliderte med sperringer og tok fyr ved en perrong på Ramsis togstasjon i Kairo.
Egyptisk politi holder vakt ved åstedet etter at et tog kolliderte med sperringer og tok fyr ved en perrong på Ramsis togstasjon i Kairo. Foto: Nariman El-mofty / AP

Minst 25 mennesker mistet livet og 47 ble skadd i en eksplosjonsartet storbrann på en togstasjon i sentrum av Kairo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen oppsto da et tog kolliderte med en bom inne på Ramsis-stasjonen onsdag morgen. Kollisjonen førte til en eksplosjon i togets drivstofftank, noe som utløste en kraftig brann som omsluttet toget og perrongen det krasjet ved, ifølge egyptiske togmyndigheter.

Bilder fra stedet viser at toget og området rundt er svart av sot. Toget har delvis sporet av og ligger på skrå mot plattformen.

– Ingen bremser

Mohammed Said, leder for Kairos jernbanesykehus, opplyser at minst 25 mennesker er omkommet og at 47 er skadd etter brannen og kollisjonen. Hvor mange av dem som sto på perrongen og hvor mange av dem som var i toget, er ikke kjent.

Øyenvitner beskriver grusomme scener.

Drivstofftanken tok fyr og eksploderte da et tog kolliderte med sperringer ved en perrong på Ramsis togstasjon i Kairo onsdag. Hele området er svartbrent. Foto: Nariman El-mofty / AP
Drivstofftanken tok fyr og eksploderte da et tog kolliderte med sperringer ved en perrong på Ramsis togstasjon i Kairo onsdag. Hele området er svartbrent. Foto: Nariman El-mofty / AP

– Jeg så en mann som pekte fra lokomotivet da det ankom plattformen. Han skrek «Det er ingen bremser, det er ingen bremser», før han hoppet ut av lokomotivet. Jeg vet ikke hva som skjedde med ham, sier øyenvitnet Ibrahim Hussein til Reuters.

Et annet øyenvitne, Ahmed Abdeltawab, sier at perrongen var full av passasjerer som ventet på et annet tog. De ble overrasket av brannen og løp mens klærne deres var i brann. Mange av dem falt om bare noen meter unna, ifølge Abdelwatab.

Transportminister går

Egyptere har lenge klaget på at myndighetene ikke har greid å løse de notoriske transportproblemene i landet, der både veier og toglinjer er dårlig vedlikeholdt. Ifølge offisiell egyptisk statistikk var det hele 1.793 togulykker i landet i 2017.

Statsminister Mostafa Madbouli var raskt på stedet etter ulykken. Han lover knallhard en knallhard respons.

– Enhver som har forsømt sine oppgaver vil bli holdt ansvarlig, og konsekvensene blir alvorlige, sa han.

Få timer senere kunngjorde den egyptiske regjeringen at Madbouli hadde godtatt en oppsigelse fra Egypts transportminister Hisham Arafat.

Personvernpolicy