– Ja, Trump visste om hackingen av Clinton-epostene

Presidentkandidat Donald Trump visste om hacking og møtet sønnen hadde med russere, hevder hans tidligere advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trumps tidligere personlige advokat, Michael Cohen, innrømmer å ha løyet om når Trump stoppet forhandlingene om nytt bygg i Russland. Presidenten skal ikke direkte ha bedt ham om å lyve.

Under valgkampanjen skal Cohen aktivt ha forhandlet med Russland på vegne av Trump. Milliardæren skal på dette tidspunktet ha sett advokaten i øynene og sagt at de ikke var noen butikk i Russland. Deretter sa han det samme til den amerikanske befolkning.

«På sin måte ba han meg om å lyve.» Cohen gjorde det klart at Trump visste om, og styrte, forhandlingene om å bygge Trump-tårn i Moskva. Gjennom hele valgkampen. «Og han løy om det. Han løy om det fordi han aldri forventet å bli valgt. Han løy om det fordi han potensielt kunne tjene millioner av dollar på prosjektet.» Og Cohen løy, fordi han oppfattet av Trump ville han skulle lyve.

Hadde diskusjoner: Giuliani: Trump diskuterte Moskva-prosjekt fram til presidentvalget

President Donald Trump gikk i morges på Twitter og viste til at Cohen har mistet advokatbevilgningen som følge av løgn og svindel. Og at hans tidligere advokat gjorde ting uavhengig av Trump.

Ber om beskyttelse fra presidenten

Cohen hadde tirsdag at over ni timer langt møte med Senatets etterretningskomité bak lukkede dører.

Trumps talsperson Sarah Sanders sier i en uttalelse at det er latterlig at noen ønsker å lytte til en «straffedømt løgner som Cohen».

«Jeg har bedt komiteen at de skal sikre at familien min beskyttes mot trusler fra presidenten,» sier Michael Cohen tidlig i vitnemålet.

Han erkjente at noen nok har sin tvil om hans troverdighet, og vil angripe ham på dette.

Han sa under høringen at da han begynte å jobbe for Donald Trump i 2007 at milliardæren ville lansere en presidentkampanje «on a platform of hate and intolerance, and actually win.»

«Jeg angrer dagen jeg sa "ja" til Mr. Trump,» understreket presidentens tidligere advokat.

Her kan du lese utskriften av Michael Cohens forklaring.

Løy sist

Cohen karakteriserte sin tidligere arbeidsgiver i særs negative ordelag. Rasist, svindler og juksemaker.

Advokaten la fram flere dokumenter for komiteen:

○ Kopien av en sjekk signert av Trump fra hans personlige bankkonto, etter at han ble president. Denne sjekken skal ifølge Cohen vært "hysj-penger" til Stormy Daniels.

○ Kopier av finansresultater fra 2011 til 2013.

○ Kopi av et håndskrevet dokument av Trump hvor den nåværende presidenten arrangerer auksjonsbud på et portrett av ham selv før budrunden.

○ Kopier av brev Cohen skrev til Trumps skoler for at disse ikke skulle utlevere presidentens karakterutskrifter eller resultater av den standardiserte testen (SAT).

Cohen valgte også å si unnskyld til medlemmene av panelet og kongressen som helhet.

«Sist jeg møtte i kongressen var det for å beskytte Trump. I dag er jeg her for å fortelle sannheten om ham.»

Visste om Wikileaks

I forklaringen forteller Cohen at han har fått spørsmål fra mange om Trump visste at e-postene som ble hacket fra serverne til den Demokratiske nasjonale komite ville bli publisert i forkant.

«Svaret er ja.»

Han forklarte at valgkampstrateg Roger Stone hadde informert Trump om at dette ville skje. Cohen var i juli 2016 på Trumps kontor og overhørte samtalen mellom Trump og Stone på høyttaler.

«Stone fortalte at han nettopp hadde hatt telefonsamtale med Julian Assange og at sistnevnte hadde fortalt at de innen et par dager ville publisere en massiv dump av e-poster som ville kunne skade Hilary Clintons presidentkandidatur. Trump svarte med å slå fast at: “wouldn’t that be great.”»

Les også: Cohen fikk rigget meningsmålinger i Trumps favør

Berusende jobb

Da Cohen for 12 år siden begynte å jobbe for Trump var det berusende, forklarte advokaten. Trump var et ikon og Cohen var drevet av ambisjoner. Etter kort tid i milliardærens tjeneste begynte han å jobbe med Trumps private affærer.

Cohen forteller at Trump er en komplisert person. Presidenten har både godt og dårlig i seg.

«Men det dårlige utgjør langt mer av ham enn det gode. Og etter at han ble president, er han blitt den verste versjonen av seg selv.»

Advokaten forklarte at Trump har gjort sjenerøse handlinger, men er ingen gavmild person. Cohen mener at Trump ikke ble president for å gjøre USA stort igjen, men hans egen merkevare.

(Artikkelen fortsetter under)

Trumps tidligere advokat Michael Cohen forlater sentatet. Foto: REUTERS/Carlos Barria Foto: Carlos Barria / Reuters
Trumps tidligere advokat Michael Cohen forlater sentatet. Foto: REUTERS/Carlos Barria Foto: Carlos Barria / Reuters

Da han jobbet for eiendomsmogulen Trump, var det å lyve for ham trivielt, forklarte Cohen. For president Trump mener Cohen det å lyve er farlig. Men etter at de inntok det hvite hus var det å fortelle løgner for Trump blitt normalisert.

«Og det var ingen rundt ham som stilte spørsmål om det. I rettferdighetens navn er det ingen rundt ham i dag heller som stiller spørsmål om å lyve for ham.»

Forskjellige virkeligheter: Giuliani avviser at Trump ba Cohen lyve til Kongressen

Rasist og juksemaker

Trump er rasist, gjentok Cohen og viste til at utad har presidenten blant annet kalt afrikanske land "shitholes". Privat er han ifølge advokaten enda verre. I en samtale med Cohen skal Trump ha bedt advokaten om å et land styrt ledet av en svart person som ikke var "shithole". På dette tidspunktet var Barack Obama USAs president.

Cohen mener finansresultatene han har med seg som bevis bekrefter at Trump jukser. Som det også tidligere er påpekt i mediene, viste advokaten til hvordan milliardæren blåser opp eller snakker ned økonomien sin etter hvordan det passer forretningene.

Blant annet Trumps anonyme kjøp av et portrett for 60.000 dollar, som ble betalt av Trump Foundation, er et eksempel på dette.

I sin forklaring hevder Cohen også at han ble instruert til å ringe små foretak Trump skyldte penger for å gi beskjed om at disse ikke ville bli betalt.

«Da jeg fortalte Trump om resultatene fråtset han i det. Likevel fortsatte jeg å jobbe for ham.»

Komiteen fikk av Cohen en kopi av dokumentasjonen på en overføring fra ham til pornoskuespiller Stormy Daniels' advokat på 130.000 dollar. Advokaten skal ha fått instruksjon benytte seg av finansieringen av sin egen eiendom slik at det ikke kunne spores tilbake til Trump.

Cohen skal etter at valget ha mottatt betaling fra Trump med penger hentet fra presidentens private konto for dette.

Advokaten poengterte at å gjemme denne betalingen for det amerikanske folket, bare dager før de skulle velge president, er en av grunnene til at han skal i fengsel.

«Det er et trist faktum at jeg aldri har hørt Trump si noe privat som har overbevist meg om at han elsker landet vårt eller ønsker å gjøre det til et bedre sted. Snarere overbeviste han meg om det motsatte.»

(Artikkelen fortsetter under)

Cohen møter pressen etter å ha avgitt vitnemål bak lukkede dører for Sentatets etterretningskomite. Foto: REUTERS/Carlos Barria Foto: Carlos Barria / Reuters
Cohen møter pressen etter å ha avgitt vitnemål bak lukkede dører for Sentatets etterretningskomite. Foto: REUTERS/Carlos Barria Foto: Carlos Barria / Reuters

Russisk samarbeid

«Jeg kjenner ikke til bevis på om Trumps valgkampapparat samarbeidet med Russland. Jeg har mine mistanker.»

Cohen mener at Trumps eldste sønn, Donald Trump Jr., ikke ville kunne avtale et møte med russerne - uten at hans far visste om det.

Les mer : Trump avviser at han visste om møtet i Trump Tower

Bakgrunn : CNN: Cohen hevder Trump visste om møtet i Trump Tower

Dermed konkluderte Cohen med at senior visste om møtet junior tok, og at det var derfor Trump sa « Det er bra, hold meg oppdatert.»

Personvernpolicy