Pakistan sier de har skutt ned to indiske fly

Pakistan har skutt ned to indiske kampfly inne i pakistansk luftrom i Kashmir, ifølge den pakistanske hæren. Én indisk flyger skal være tatt til fange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det pakistanske luftvåpenet skal ha skutt ned de indiske flyene onsdag morgen etter at de hadde krysset delelinjen i Kashmir. Utenriksdepartementet i Islamabad omtaler nedskytingen som selvforsvar.

– Det eneste målet med denne handlingen var å demonstrere vår rett, vilje og evne til selvforsvar, sier departementets talsmann Mohammad Faisal.

Spenningen mellom de to atommaktene er høyere enn på mange år etter at indiske kampfly tirsdag utførte flyangrep på pakistansk side av Kashmir.

Opptrappingen onsdag skjedde få timer etter at Pakistan anklaget indiske soldater for å ha skutt granater over delelinjen som rammet en landsby i pakistansk Kashmir. Seks sivile, blant dem barn, ble ifølge pakistansk politi drept.

Soldater på bakken

Det indiske luftvåpenets talsmann i New Delhi sier han ikke har noen kommentar til Pakistans uttalelser om nedskytingen. Samtidig anklaget India pakistanske kampfly for å ha krenket indisk luftrom. En indisk polititopp sa tidligere på morgenen at et indisk militærfly krasjet inne i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

– Ett av flyene falt inne i AJ & K mens det andre falt inne i IOK. En indisk flyger er pågrepet av soldater på bakken, mens to er i området, sier den pakistanske hærens talsmann Asif Ghafoor på Twitter tirsdag morgen.

AJ & K er en pakistansk betegnelse på den delen av Kashmir som er kontrollert av Pakistan, mens IOK viser til den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

Aktuelt: Spent mellom India og Pakistan etter stort angrep i Kashmir

– Ønsker ikke opptrapping

– Vi ønsker ikke å trappe opp, men vi er fullstendig forberedt dersom vi tvinges inn i et slikt paradigme, sier det pakistanske utenriksdepartementets talsmann onsdag.

Samme morgen melder indiske medier at pakistanske kampfly ble avskåret etter å ha krysset delelinjen inn i indisk luftrom ved Poonch og Nowshera. Flyene skal ha sluppet bomber på vei tilbake til pakistansk område, men det er foreløpig ikke kommet meldinger om drepte eller sårede.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har bedt India og Pakistan vise tilbakeholdenhet og unngå en eskalering etter tirsdagens dramatiske opptrapping. Det samme har Kina og EU.

Aktuelt: India vil hindre at vann går til Pakistan

Gjengjeldelse

India hevder at deres kampfly tirsdag ødela en pakistansk opprørsleir og at flere hundre ble drept eller såret. Pakistan hevder på sin side at bombene falt i et folketomt område og at ingen mennesker ble truffet.

Det indiske angrepet var en gjengjeldelsesaksjon etter et selvmordsangrep der minst 40 indiske soldater ble drept for to uker siden.

Opprørsleiren tilhørte ifølge India Jaish-e-Mohammed (JeM), gruppen som hevder å stå bak selvmordsangrepet.

Aktuelt: Tilspisset mellom atommakter etter Kashmir-sammenstøt

Personvernpolicy