Åpen for alle - alltid

Spent mellom India og Pakistan etter stort angrep i Kashmir

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen mellom Pakistan og India er stor etter at India hevder å ha drept et «svært stort antall» opprørere i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistan hevder imidlertid at ingen ble drept da indiske fly tok seg inn i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, nær Balakot som ligger i Pakistan.

– Luftforsvaret utførte flere angrep tidlig i dag morges mot en terrorleir over kontroll-linjen og ødela leiren fullstendig, skriver Indias landbruksminister Gajendra Singh Shekhawat på Twitter, med henvisning til kontroll-linjen som deler Kashmir i en indiskkontrollert del og en pakistanskkontrollert del.

India hevder angrepet ble utført fordi et angrep mot indiske interesser var under planlegging.

– Basert på etterretningsinformasjon, rammet India tidlig i dag Jaish-e-Mohammeds største leir i Balakot. Et svært stort antall Jaish-e-Mohammad-terrorister, ledere og jihadister som trente på selvmordsangrep, ble eliminert, hevder minister Vijay Gokhale i Indias utenriksdepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: India vil hindre at vann går til Pakistan

Motstridende opplysninger

Pakistansk soldat i den pakistanske delen av Kashmir. Arkivfoto: M.D. Mughal / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Pakistansk soldat i den pakistanske delen av Kashmir. Arkivfoto: M.D. Mughal / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– De indiske flyene tok seg 5–6 kilometer over kontroll-linjen og inn i Muzaffarabad-sektoren. I en hurtig tilbaketrekking slapp de ut lasten som falt ned over åpent område. Ingen infrastruktur ble rammet, og ingen ble drept, skriver generalmajor Asif Ghafoor i den pakistanske hæren på Twitter.

Ghafoor sier pakistanske fly la seg på vingene etter de indiske flyene. Han har publisert bilder som skal vise nedslag etter bombene i åpent terreng.

Balakots politisjef Saghir Hussain Shah sier at han sendte ut mannskap til området der bombene angivelig falt, og han beskriver stedet som et avsidesliggende skogsområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

CNNs indiske samarbeidskanal News 18 viser til regjeringskilder som uttaler at over 200 ble drept eller såret og at det ble brukt droner og ett tonn tunge, styrte bomber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke uvanlig at det foreligger motstridende opplysninger fra partene i Kashmir-konflikten.

Bakgrunn: Tilspisset mellom atommakter etter Kashmir-sammenstøt

Freden i fare

Indias statsminister Narendra Modi og Pakistans statsminister Imran Khan innkalte til hvert sitt hastemøte. Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi sier New Delhi har satt freden "på spill".

– India har brutt kontroll-linjen, sier Qureshi om skillelinjen som fungerer som en grense som splitter Kashmir i to mellom de to landene.

– Pakistan forbeholder seg retten til selvforsvar og til et berettiget svar, sier Qureshi.

Angrepet fant sted timer etter at pakistanske soldater ifølge den indiske hærens talsmann Devender Anand angrep indiske stillinger. Ingen ble drept eller såret, men soldatene brøt våpenhvilen, hevder Anand.

Spenningen har økt betraktelig mellom de to atommaktene etter at 40 indiske soldater ble drept i den indiskkontrollerte delen av Kashmir 14. februar. Jaish e-Mohammed tok på seg skylden for angrepet. India hevder Pakistan støtter gruppen. Pakistan avviser anklagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvmordsangrepet mot de indiske soldatene var det verste i den omstridte regionen på flere tiår, og India varslet hevn.

Langvarig konflikt

Konflikten om Kashmir går tilbake til 1947 da India og Pakistan fikk sin selvstendighet fra britene. De to landene har utkjempet flere kriger om området, som i praksis er delt mellom en indiskstyrt og en pakistanskkontrollert del. En folkeavstemning som ble vedtatt av FN i 1948 om Kashmirs fremtid, er aldri blitt gjennomført.

India og Pakistan gjør begge krav på hele området, i tillegg til at mange ønsker at Kashmir skal være selvstendig. Under kolonitiden var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britisk overhøyhet.