Pompeo: USA «har notert seg» Zarifs avgang

USAs utenriksminister Mike Pompeo har fått med seg at hans kollega i Iran har trukket seg, men avskriver Javad Zafir som en «frontfigur i en korrupt religiøs mafia». Arkivfoto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo har fått med seg at hans kollega i Iran har trukket seg, men avskriver Javad Zafir som en «frontfigur i en korrupt religiøs mafia». Arkivfoto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier landet har fått med seg at hans iranske motstykke har gått av, men avventer og «ser om det står seg».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Mohammad Javad Zarif brukte Instagram til å kunngjøre at han går av, valgte Pompeo Twitter for å komme med sin reaksjon.

– Vi merker oss Zarifs avgang. Vi får se om det står seg, skriver den amerikanske utenriksministeren. Irans president Hassan Rouhani har allerede sagt at han ikke aksepterer Zarifs oppsigelse.

Pompeo fortsetter med en krass karakteristikk av de to iranske toppolitikerne og regimet i landet.

– Uansett er Zarif og Rouhani bare frontfigurer for en korrupt religiøs mafia. Vi vet at Khamenei tar alle de endelige avgjørelsene. Vår politikk ligger fast – regimet må oppføre seg som et normalt land og respekterte folket, skriver Pompeo. Ayatolla Ali Khamenei er Irans øverste leder.

Mohammad Javad Zarif har vært Irans utenriksminister siden 2013 og har fått konstant kritikk fra kolleger som har lagt seg på en hardere linje og går imot hans oppmykning overfor vesten. Zarifs anseelse fikk seg en trøkk da USA trakk seg fra atomavtalens om han hadde vært sentral i å fremforhandle. De ultrakonservative mener Iran ikke fikk noe igjen for alt de ga opp i forbindelse med avtalen.

Personvernpolicy