Sudans president forbyr protester

Sudans president Omar al-Bashir fotografert under en støttedemonstrasjon i hovedstaden Khartoum i januar. Foto: Mahmoud Hjaj / AP / NTB scanpix
Sudans president Omar al-Bashir fotografert under en støttedemonstrasjon i hovedstaden Khartoum i januar. Foto: Mahmoud Hjaj / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sudans president Omar al-Bashir forbyr «uautoriserte» protester i et forsøk på å få bukt med opptøyene som har preget landet de siste månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet kommer som del av den landsdekkende unntakstilstanden han innførte på fredag etter en offensiv mot demonstrantene ikke har lyktes i å dempe protestene mot hans regjering.

– Som del av en unntakstilstand erklært av presidenten, utsteder han en ordre som forbyr enhver samling eller protest som ikke har blitt autorisert, sier presidentskapet i en uttalelse.

Flere tiltak

Bashir gir også mer makt til landets sikkerhetstjenester, som nå får lov til å raide bygninger hvor «mistenkelig aktivitet blir utført» og også til å ransake mennesker.

Det er nå også forbudt å sperre veier og stoppe trafikken, etter at demonstranter har sperret av veier med steiner og trestammer i et forsøk på å holde sikkerhetsstyrkene unna sine nabolag.

I tillegg har det blitt forbudt å publisere nyheter «som skader borgerne i det konstitusjonelle systemet» på enhver plattform, inkludert sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Misfornøyd USA

USAs fungerende FN-ambassadør Jonathan Cohen ba etter unntakstilstanden ble innført Bashirs regjering om å «respektere rettighetene til alle individer i Sudan», og om en slutt på den «voldelige undertrykkelsen av fredelige demonstrasjoner».

Det har vært en rekke demonstrasjoner i Sudan med dødelig utfall siden 19. desember. Den utløsende faktoren var at myndighetene besluttet å tredoble prisen på brød. Demonstrasjonene har utviklet seg til et landsdekkende krav om at presidenten må gå av.

Ifølge rettighetsgrupper har den nasjonale sikkerhets- og etterretningstjenesten (NISS) pågrepet over 1.000 personer, inkludert demonstranter, opposisjonsledere, aktivister og journalister.