FN ber om hjelp til 21 millioner mennesker i Jemen

Houthi-opprørere undersøker restene av et regjeringsbygg i hovedstaden Sana som ble bombet av den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen i 2017. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
Houthi-opprørere undersøker restene av et regjeringsbygg i hovedstaden Sana som ble bombet av den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen i 2017. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lidelsene i Jemen er sjokkerende, sier lederen for FNs nødhjelp i landet. Hele 80 prosent av befolkningen i det krigsherjede landet trenger humanitær hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En giverlandskonferanse for Jemen begynner i Genève tirsdag. Her er målet å skaffe til veie 4,2 milliarder dollar – noe som tilsvarer 36 milliarder kroner.

– Fire år med sammenhengende konflikt har gjort Jemen til den verste humanitære krisen i vår tid, sier Lise Grande, som koordinerer FNs nødhjelpsarbeid i landet.

80 prosent av befolkningen – 21,4 millioner mennesker – trenger en eller annen form for humanitær hjelp. 10 millioner er nær ved å sulte.

Den norske organisasjonen Flyktninghjelpen mener det er problematisk at de viktigste bidragsyterne til det humanitære arbeidet i Jemen også bidrar til krigen – enten ved direkte deltakelse i kamphandlingene eller med våpenleveranser.

– De største bidragsyterne til det humanitære arbeidet i Jemen i 2018 var USA, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Sammen med Storbritannia sto de for 65 prosent av den totale støtten til den humanitære responsen. Disse landene har også, med støtte fra andre nasjoner på begge sider, bidratt med våpen og soldater til krigen, sier organisasjonens generalsekretær Jan Egeland.

Flyktninghjelpen mener situasjonen i Jemen har forverret seg kraftig det siste året og ber Norge øke sine bevilgninger til det humanitære arbeidet i landet.

Aktuelt: Mat risikerer å råtne på lager i sultrammede Jemen