Trump vil ikke legge press på Kim

USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un under en spasertur etter lunsj da de to møttes for første gang i Singapore i juni. Denne uken møtes de på nytt, nå i Vietnam.
USAs president Donald Trump og Nord-Koras leder Kim Jong-un under en spasertur etter lunsj da de to møttes for første gang i Singapore i juni. Denne uken møtes de på nytt, nå i Vietnam. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump slår fast at han ikke har noe ønske om å legge press på Nord-Koreas leder Kim Jong-un under toppmøtet i Vietnam denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke hastverk. Jeg ønsker ikke å presse noen. Jeg vil bare ikke ha atomtesting. Vi gleder oss så lenge det ikke finner sted tester, sa Trump under et møte med guvernører i Det hvite hus.

Noen timer i forveien hadde han på Twitter avsluttet en melding om det kommende toppmøtet med å stille nøkkelspørsmålet som alle vil ha svar på: «Atomnedrustning?".

Trump ga ikke noe svar. Imidlertid ønsker han plass i historiebøkene, allerede før møtet starter.

– Hvis jeg ikke var blitt valgt til president, kunne dere ha vært i krig med Nord-Korea. Nå er vi en situasjon der forholdet er godt, og hvor det ikke finner sted atomtesting, ingen missiler, ingen raketter, skrev Trump på Twitter i forrige uke.

To dager sammen

Trump ankommer Hanoi med Air Force One tirsdag. Kim forlot Pyongyang lørdag med et pansret tog som nå er på vei gjennom Kina på vei til Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lagt lokk på detaljer rundt toppmøtet som varer onsdag og torsdag, men det er ventet at de to lederne på et tidspunkt skal treffes på tomannshånd, kun med oversettere ved sin side.

Møtet blir det andre mellom Trump og Kim. Første gang var i Singapore i juni i fjor. Historiske bilder gikk verden rundt. Fire hovedmål ble satt: innlede et nytt forhold mellom de to landene, arbeide for fred på den koreanske halvøya, fullføre atomnedrustningen på halvøya, og sende hjem levninger til USA av amerikanske krigsfanger og falne soldater fra Korea-krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortsett fra å returnere noen levninger til USA, har lite annet blitt oppnådd.

– Den viktigste lærdommen fra Singapore er at president Trump ser enorm verdi i diplomatiets bildespråk. Han ønsker å bli sett på som en djerv leder, selv om diplomatiet overskygges av pomp og prakt, sier Abraham Denmark, leder for Asia-programmet ved tankesmia Woodrow Wilson International Center for Scholars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps ettermæle

Etter Singapore-møtet har Kim nytt godt av et varmere forhold til Sør-Korea.

– Kim gjør det bra slik situasjonen er nå. Trusselen om amerikansk angrep er i realiteten borte. Kims diplomatiske sjarmoffensiv har gjort ham til en større spiller på verdensscenen, sier Scott Seaman ved Eurasia Group.

I USA nærmer det seg nytt presidentvalg. Og snart er spesialetterforsker Robert Muellers Russland-gransking ventet å være ferdig.

Noen eksperter mener presidenten kan komme til å inngå betydelige innrømmelser i Korea-samtalene eller presentere en erklæring som formelt avslutter Korea-krigen med USA, uten at Kim avkreves mye til gjengjeld.

Trump sa nylig at Japans statsminister Shinzo Abe har nominert ham til Nobels fredspris for sin Korea-innsats. Abe har verken bekreftet aller avvist det.

– Presidenten er helt opplagt innstilt på å vinne, sier Denmark, som mener Trump kan ha interesse av å dreie oppmerksomheten bort fra hjemlige problemer.