Rekonstruerte ansikter bringer fortidens europeere til live
På et museum i England vises det nå frem et mangfold av mennesker som levde i Europa i løpet av de siste 40.000 årene.
I fjor skapte ansiktsrekonstruksjonen av 10.000 år gamle «Cheddar Man» overskrifter over hele verden. Fremstillingen av den prehistoriske briten utløste diskusjoner om hva det vil si å være innfødt brite, på bakgrunn av mannens mørke hud og blå øyne.
I slutten av januar åpnet Brighton Museum & Art Gallery i Brighton, Sussex en ny utstilling. Museet viste syv nye rekonstruerte ansikter.
Rekonstruksjonene er gjort basert på arkeologiske funn av mennesker som har levd på ulike tidspunkt i løpet av de siste 40.000 årene. Urmenneskene er tidligere blitt funnet i kystområdet sør i England, ifølge National Geographic og Daily Mail.
Bakgrunn: 10.000 år gammel brite hadde mørk hud og blå øyne
Hadde mørke trekk
Fem av individene var lokale innbyggere som ble utgravd i området rundt Brighton: «Whitehawk woman», «Slonk Hill Man», «Ditchling Road Man», «Patcham Woman» og «Stafford Road Man».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDe to eldste ansiktene tilhørte en neandertalerkvinne og et tidlig moderne menneske. Deres ansiktsrekonstruksjoner er basert på levninger fra andre steder i Europa, men gjenstander funnet i Brighton–området viser at begge var lokale innbyggere for rundt 40.000 år siden.
«Whitehawk Woman» levde for rundt 5.600 år siden, ifølge dokumenter ABC Nyheter har fått tilsendt fra museet. Hun skal ha vært mellom 19 og 25 år da hun døde. Forskerne antar hun døde under fødselen ettersom det ble funnet levninger etter et foster i hennes bekkenområde.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike
Mørke i øyne og hud
I 1933 ble «Whitehawk Woman» utgravd fra Whitehawk Camp som er et av de tidligste steinaldermonumentene i Storbritannia.
Nye DNA-analyser viser at menneskene som levde der på den tiden var generelt både mørke i øyne og hud sammenlignet med Beaker-folket som erstattet dem for rundt 4.400 år siden.
Artikkelen fortsetter under annonsenMuseet viser også frem ansiktet til bronsealdermennesket «Ditchling Road Man», der navnet viser til stedet han ble utgravd i 1921. Han tilhørte trolig Beaker-folket som var kjent for sitt pottemakeri og skal ha levd for rundt 4.200 år siden.
Mannen skal periodevis ha vært feilernært og ble mellom 25 og 35 år gammel. Begrensede DNA-resultater viser at han sannsynligvis var lys i huden, hadde blå øyne og blondt hår.
Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid
Ble funnet med nagle i bakhodet
Jernaldermennesket «Slonk Hill Man» er også blant de utstilte ansiktsrekonstruksjonene. Han ble funnet i 1968, levde for omtrent 2.300 år siden og ble et sted mellom 24 og 31 år gammel.
Det er ennå et mysterium hvordan han døde. Mannen skal ha vært lys i huden, men ellers hatt mørke trekk, ifølge dokumentene ABC Nyheter har fått tilsendt.
Artikkelen fortsetter under annonsen«Patcham Woman» ble funnet i 1936. Hun levde sitt liv en gang i det tredje eller fjerde århundret etter vår tidsregning, på en tid da store deler av de britiske øyer var underlagt romerne.
Artikkelen fortsetter under annonsenHennes død er preget av mystikk. Hun ble funnet liggende på siden med en nagle ført inn i bakhodet, og det ble gjort funn av nagler spredd ved knærne hennes. Et skjelett av en mann lå med føttene sine mot hennes føtter.
Ifølge museumsdokumentene hadde «Patcham Woman» lys hud, blå øyne og blondt hår.
Les også: – Svartedauden eksisterer i store deler av verden
Funn av våpen i graven
Det siste av de fem «moderne» menneskene som har fått ansiktet sitt rekonstruert, er «Stafford Road man» som ble funnet i 1985. Han levde en gang i det femte eller sjette århundret og var av saksisk herkomst.
Sakserne skal ha hatt de samme fysiske variasjonene man ser hos dagens hvite nordeuropeere. Funn av våpen i graven hans indikerer at han var en kriger, og forskere tror han levde et aktivt liv.
Artikkelen fortsetter under annonsenMannen hadde problemer med tannhygienen og døde trolig av komplikasjoner ettersom han hadde en stor verkebyll i øvre kjeve, i tillegg til infeksjon rundt jekslene.
Les også: Fant eldgammel bibel på 1200 år
Mer komplisert enn antatt
– Jeg er veldig stolt over det nye galleriet og vi håper besøkende vil finne det fascinerende, sier Richard Le Saux, ansvarlig for museets samlinger, i en pressemelding.
Forskning bekrefter at regionens historie er mye mer komplisert enn man tidligere har antatt. Vitenskap, teknologi og DNA-analyse er tatt i bruk for å finne ut ikke bare hvordan menneskene så ut, men også hvordan deres liv var og hvordan de døde.
Artikkelen fortsetter under annonsenVIDEO: DNA-analyser av et 10.000 år gammelt skjelett som ble funnet i en engelsk hule, tyder på at den eldste kjente briten hadde blå øyne og mørk hud
Nylige studier som er gjort på genomer av tidligere europeiske pupulasjoner, har gjort det mulig for arkeolog og skulptør Oscar Nilsson å gjenskape ansiktene med rimelig nøyaktige karakteristikker.
Artikkelen fortsetter under annonsen«Vitenskapen bak ansiktsrekonstruksjonene gir en øyeblikkelig forståelse av hvordan våre forfedre har sett ut over en periode på 500.000 år. DNA–analyse har hjulpet oss med å forstå hud–, øye– og hårfarge. Det viser seg at forskjellige mennesker fra en rekke bakgrunner og geografiske opprinnelser har bosatt seg i Sussex gjennom historien», skriver museet i en pressemelding.
– Vi tenker det vil være veldig spennende å stå ansikt til ansikt med våre lokale forfedre gjennom våre 3D–rekonstruksjoner og se hvordan de bidro til å forme våre liv, sier Le Saux.
Les også: Mysteriet i bjørnegrotten
(Saken fortsetter under bildekarusell)
Den mest blandede befolkningen
Det er ikke bare Storbritannia som har vært preget av en mangfoldig befolkning opp gjennom historien. En ny dokumentar om de første svenskene skal ha premiere på den svenske allmennkringkasteren SVT denne uken.
Artikkelen fortsetter under annonsenKanalen skriver at Skandinavia fikk den mest blandede befolkningen i Europa i steinalderen.
Det kommer frem i denne artikkelen at Skandinavia for 11.000 år siden var hjem til to folkeslag med forskjellige preg.
Artikkelen fortsetter under annonsenIfølge Mattias Jakobsson, professor i genetikk ved Uppsala universitet, skal de første som kom ha bosatt seg i nåværende Skåne i sør og Bohuslän i vest. De trakk etterhvert innover mot Norge.
– De var moderne mennesker, men lignet ikke på noen som lever i Europa i dag. De hadde mørk hud og blå øyne, sier Mattias Jakobsson, professor i genetikk ved Uppsala universitet, til SVT.
Samtidig vandret en annen befolkning inn fra Nord-Norge, skriver SVT.
– De hadde blekere hud. Det var personer med blå øyne og personer med mørke øyne. Og det samme med hårfarge. Hele spekteret fantes, sier Jakobsson.
Les også: Mysteriet med villhundene som forsvant
VIDEO: Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike
VIDEO:Slik tok mennesket over verden: