Økende internasjonalt press mot Maduro

Nicolás Maduro under et intervju tidligere denne måneden. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
Nicolás Maduro under et intervju tidligere denne måneden. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det internasjonale presset øker mot Venezuelas president Nicolás Maduro etter helgens blodige sammenstøt på grensa til Colombia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenrikssjef Federica Mogherini fordømte søndag Maduros bruk av vold for å hindre hjelpeforsyninger i å bli fraktet inn i Venezuela, og USAs utenriksminister Mike Pompeo lovte å reagere etter at forsøket på å sende humanitær hjelp inn i landet endte i et blodig kaos på grensebroene.

Opposisjonslederen Juan Guaidó oppfordret det internasjonale samfunnet til å vurdere alle tiltak for å frigjøre Venezuela etter sammenstøtene på grensa som kostet to mennesker livet og etterlot 300 skadde. Ved grensa til Brasil ble ytterligere to drept.

Selv kunngjorde han at han skal delta på et hastig sammenkalt møte i Bogotá mandag av utenriksministrene i Lima-gruppen, som består av en rekke latinamerikanske og karibiske land. Pompeo deltar også på møtet.

Les også: To drept og 285 såret ved grenseoverganger i Venezuela

Rydder opp

På grensebroene mellom den venezuelanske byen Ureña og colombianske Cúcuta gikk migranter fra Venezuela søndag i gang med å rydde etter lørdagens sammenstøt.

Venezuelanske soldater tok i bruk tåregass mot demonstranter og lokalbefolkning som prøvde å fjerne sperringer og redde paller med nødhjelp fra tre lastebiler som nådde fram til grensa, og som ble stukket i brann av soldatene.

På venezuelansk side var de fleste butikkene stengt, og det var få mennesker å se i gatene som var fulle av knust glass og brent søppel.

Les også: Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia

Appell til soldatene

Da det gikk mot kveld lørdag unnlot Guaidó å be folk risikere livet for å bryte gjennom soldatenes sperringer, men han kom med en ny appell om å slippe nødhjelpen inn og en oppfordring til soldatene om å hoppe av.

– Hvor mange av dere har en syk mor? Hvor mange sender barn til skolen uten mat? Dere skylder ingenting til en sadist som feirer at nødhjelp som trengs i landet, ikke får slippe inn, sa han utenfor et lager i Cúcuta der 600 tonn med nødhjelp fra USA er lagret.

I de siste dagene har rundt 100 venezuelanske soldater og politi hoppet av og krysset grensa til Colombia, blant dem en major. Ved grensa til Brasil har to soldater krysset og bedt om asyl.

Maduro, som betrakter nødhjelpen som et politisk spill og forberedelse på en invasjon, slo tilbake da han under et folkemøte i Caracas lørdag varslet at han bryter de diplomatiske forbindelsene med Colombia.

Colombias president Ivan Duque kalte Maduros beslutning et moralsk nederlag. De colombianske diplomatene fikk 24 timer til å forlate landet, og søndag kom åtte av dem over grensebroen til Cúcuta.

Personvernpolicy