Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria

Velgere i kø for å avlegge stemme under presidentvalget i Nigeria lørdag. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB scanpix
Velgere i kø for å avlegge stemme under presidentvalget i Nigeria lørdag. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opptellingen er i gang etter et valg lørdag i Nigeria som var preget av bomber og skyting. 16 mennesker er meldt drept på valgdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Køene var så lange da valglokalene i Nigeria skulle stenge klokka 14 lørdag at åpningstiden mange steder ble forlenget til alle hadde avlagt stemme.

Samtidig startet opptellingen i valglokaler som stengte da de skulle klokka 14. Et av de første resultatene var at opposisjonskandidaten Atiku Abdulkadar tapte i sin egen valgkrets mot president Muhammadu Buhari.

Skyting og bombeeksplosjoner preget landet da 120.000 valglokaler åpnet klokka 8 lørdag morgen.

President Buhari var en av de første i køen da han avla stemme i hjembyen Daura nordvest i landet. Han håper på gjenvalg, men har en sterk konkurrent i Abubakar, en milliardær og tidligere visepresident.

Valget fant sted lørdag etter en blodig ukes utsettelse som har satt sinnet i kok hos svært mange.

Les mer: Bomber ryster Nigeria på valgdagen

Eksplosjoner

Fra klokka 6 begynte meldinger å tikke inn på Twitter om det ene kraftige smellet etter det andre i Maiduguri nord i landet.

Sikkerhetsstyrkene bekreftet senere at ekstremistgruppa Boko Haram sto bak to angrep i de nordlige delstatene for å hindre valget.

Ifølge den nigerianske nettavisa Daily Post løp innbyggere i byen for livet fra åstedene i morgentimene.

Flere av meldingene beskriver kraftige smell som hørtes ut som bombeeksplosjoner. Ifølge en av meldingene var nigerianske soldater i aksjon for å holde ekstremistgruppen Boko Haram unna sentrum av byen.

– Mange bombeeksplosjoner i Maiduguri akkurat nå, og dette vil ikke hindre oss i å gå ut og avlegge stemmer i stort monn! Vi venter til det åpner: klokka 8, het det i en av meldingene på Twitter.

Les også: Kandidatene reagerer på valgutsettelse i Nigeria

Redd for å stemme

Andre sa imidlertid at de ble så redd etter bombeeksplosjonene at de droppet å gå til valglokalet. En kvinne sa at hun mistet valgkortet sitt i forvirringen etter eksplosjonen og derfor ikke fikk avlagt stemme.

Det ble også meldt om skyting i Port Harcourt i den urolige sørlige delen av landet, der store hærstyrker er utplassert i forbindelse med valget.

Et nettverk av borgerrettighetsorganisasjoner har kommet til at 16 mennesker ble drept i åtte delstater på valgdagen. Likevel var det mindre vold ved dette valget enn ved tidligere valg i Nigeria.

Les også: Flere omkom i trengsel etter velgermøte i Nigeria

Resultat i neste uke

76 år gamle Buhari fra partiet All Progressive Congress (APC) håper på gjenvalg.

– Jeg vil gratulere meg selv. Jeg kommer til å vinne, sa han etter å ha avlagt stemme lørdag morgen, på spørsmål om han var sikker på å vinne.

Den tidligere kuppgeneralen er en av to sannsynlige blant hele 73 presidentkandidater. Den andre er den 72 år gamle tidligere visepresidenten Abubakar. Begge stemte i sine respektive hjembyer Daura i nord og Yola i nordøst lørdag.

Resultatene er ikke ventet før tidlig i neste uke. Vinneren skal styre Afrikas største oljeprodusent de kommende fire årene.

Les også: Fem drept i valguro i Nigeria

Personvernpolicy