Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido

Venezuelanske styrker utplasserte før daggry lørdag sperringer ved Simón Bolivar-broen, som er en av flere broer som knytter delstaten Táchira til Colombia. I morgentimene begynte venezuelanere som støtter opposisjonen å fjerne sperringene. Foto: AP / NTB scanpix
Venezuelanske styrker utplasserte før daggry lørdag sperringer ved Simón Bolivar-broen, som er en av flere broer som knytter delstaten Táchira til Colombia. I morgentimene begynte venezuelanere som støtter opposisjonen å fjerne sperringene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Venezuela opposisjonsleder Juan Guaidó var selv på plass da en kolonne lastebiler med humanitær hjelp lørdag la i vei mot grensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guaidó talte fra Cúcuta på colombiansk side av grensa, der han sa at han sto midt blant tonnevis med forsyninger, og dit han hadde reist til tross for at han var ilagt reiseforbud.

Guaidó fikk støtte av Colombias president Ivan Duque, som hadde reist til grensa for å overlevere den amerikanske hjelpen.

President Nicolás Maduro nekter å slippe forsyningene inn i landet fordi han mener at hjelpesendingene fra USA bare er et politisk spill rettet mot ham, og fordi han benekter at det er noen humanitær krise i landet.

Frammøtte venezuelanere har fulgt Guaidós oppfordring om å hjelpe til med å frakte hjelpeforsyningene fra Cúcuta inn i Venezuela lørdag. Venezuelanske myndigheter hadde satt opp sperringer ved flere av broene som går over grensen for å hindre forsøket.

Soldater hopper av

Blant dem som vil hjelpe til, er fire venezuelanske soldater som har forlatt sin post ved grensen for å støtte Guaidós forsøk på å frakte forsyninger inn i Venezuela.

I de tidlige morgentimene lørdag bisto et pansret kjøretøy med å bryte gjennom sperringene på Simón Bolívar-broen. To soldater forlot deretter kjøretøyet og tok seg til fots inn i Colombia, ifølge den venezuelanske journalisten Carmen Victoria Inojosa, som har lagt ut flere videosnutter og meldinger på Twitter.

Senere opplyste en talsmann for colombianske myndigheter at en tredje soldat også hadde gått over broen. De brukte et lite, pansret kjøretøy for ta seg over, opplyser talsmannen. En fjerde venezuelansk soldat gikk inn i Colombia via en annen grensebro, ifølge talsmannen Francisco de Paula Santander.

– De er ikke desertører, soldatene som har besluttet å slutte seg til vår kamp. De har besluttet å stille seg på folkets og grunnlovens side, skriver Guaido på Twitter.

– Velkommen! Friheten og det venezuelanske demokratiets ankomst er ikke noe som kan stanses, skriver han videre.

Kastet sperringer i elva

Selv befinner han seg på den colombianske siden av grensen etter å ha brutt utreiseforbudet som president Nicolás Maduro hadde ilagt ham.

Etter at de to første soldatene tok seg gjennom, fortsatte frammøtte venezuelanere å fjerne øvrige sperringer, som de kastet ned i elva, ifølge videoopptak fra stedet.

De ble møtt av tåregass fra venezuelanske styrker, og en kvinne skal være såret, ifølge Inojosa.

En gruppe demonstranter stjal en rød buss i Ureña på venezuelansk side av grensa og satte den i brann i protest mot at myndighetene ikke slipper inn forsyningene.

Personvernpolicy