Bomber ryster Nigeria på valgdagen

Valgmedarbeidere i sving før valgdagen i Nigeria, her i Yola. Foto: Sunday Alamba / NTB scanpix
Valgmedarbeidere i sving før valgdagen i Nigeria, her i Yola. Foto: Sunday Alamba / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Valglokalene i Nigeria har åpnet, bare et par timer etter at det i byen Maiduguri i den urolige delstaten Borno ble hørt en rekke kraftige bombeeksplosjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nesten 120.000 valglokalene landet rundt åpnet klokken 8 lørdag morgen. President Muhammadu Buhari var en av de første i køen da han avla stemme i hjembyen Daura nordvest i landet.

Nigerianere skal stemme på ny president etter en blodig ukes utsettelse som har satt sinnet i kok hos svært mange.

Eksplosjoner

Fra klokka 6 begynte meldinger å tikke inn på Twitter om det ene kraftige smellet etter det andre i Maiduguri. Ifølge vitner er det snakk om flere selvmordsbombere.

Ifølge den nigerianske nettavisa Daily Post løp innbyggere i byen for livet fra åstedene i morgentimene.

Flere av meldingene beskriver kraftige smell som høres ut som bombeeksplosjoner. Ifølge en av meldingene er nigerianske soldater i aksjon for å holde ekstremistgruppen Boko Haram unna sentrum av byen.

– Mange bombeeksplosjoner i Maiduguri akkurat nå, og dette vil ikke stanse oss fra å gå ut og avlegge stemmer i stort mon! Vi venter til det er tid: klokka 8, het det i en av meldingene på Twitter.

Resultat i neste uke

76 år gamle Buhari fra partiet All Progressive Congress (APC) håper på gjenvalg.

– Jeg vil gratulere meg selv. Jeg kommer til å vinne, sa han etter å ha avlagt stemme lørdag morgen, på spørsmål om han var sikker på å vinne.

Den tidligere kuppgeneralen er en av to sannsynlige blant hele 73 presidentkandidater. Den andre er tidligere visepresident Atiku Abubakar (72). Begge skal stemme i sine respektive hjembyer lørdag.

Resultatene er ikke ventet før tidlig i neste uke, der vinneren får kontroll over Afrikas største oljeprodusent de kommende fire årene.

Flere drept

Afrikas mest folkerike land og største økonomi Nigeria skulle etter planen gått til valgurnene forrige lørdag for å velge ny president og nasjonalforsamling. Da valget 16. februar ble utsatt bare timer før folk skulle stemme, tok det ikke lang tid før det brøt ut uro. Åtte personer ble drept i et Boko Haram-angrep i Maiduguri bare timer etter at valgkommisjonen kunngjorde at det kommende presidentvalget blir utsatt med en uke.

Bare dager etter ble minst 14 mennesker drept da ekstremistgruppa Boko Haram igjen angrep i det nordøstre Nigeria. Det var en gruppe tømmerhoggere som ble drept i Koshebe-skogen, som ligger om lag ti kilometer fra Maiduguri.

Personvernpolicy