India vil hindre at vann går til Pakistan

Indiske soldater holder vakt under portforbudet i Kashmir etter et angrep som kostet minst 40 soldater livet.
Indiske soldater holder vakt under portforbudet i Kashmir etter et angrep som kostet minst 40 soldater livet. Foto: Channi Anand / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

India sier de vil bygge demninger for å hindre at vannet i landets elver flyter inn i pakistansk-kontrollert Kashmir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den indiske ministeren for vannressurser, Nitin Gadkari, sier at India vil utnytte ubrukte vannressurser i tre elver for å forsyne indiske delstater i stedet for å la vannet gå til Pakistan.

– Regjeringen har besluttet å hindre at vår andel av vannet strømmer inn i Pakistan slik det har hittil. Vi skal avlede vannet fra elvene i øst for å forsyne befolkningen i Jammu og Kashmir og Punjab, sier han.

Pakistan frykter at India dermed undergraver Indus-traktaten for vannressurser, som ble forhandlet fram med hjelp fra Verdensbanken i 1960. Den åpner for at vann fra tre elver i India skal flyte uhindret inn i pakistansk Kashmir og videre inn i Pakistan.

Traktaten, som er viktig for landbruksbaserte Pakistan, har fungert til tross for at landene har vært i krig tre ganger siden 1947. Men India har også tidligere truet med å omdirigere vannet fra elvene i Kashmir, senest i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Tilspisset mellom atommakter etter Kashmir-sammenstøt

Mange i India ønsker at regjeringen skal trekke seg fra Indus-traktaten om ikke Pakistan innfrir kravet om at de slutter å støtte opp under væpnede separatister som slåss for at Kashmir river seg løs fra India.

Pakistan avviser anklagene og sier de kun gir moralsk og diplomatisk støtte til opprørsgrupper, og beskylder India for brudd på menneskerettighetene i den indiske delen av Kashmir.

I forrige uke ble minst 40 indiske soldater drept i et separatistangrep mot en kolonne med militære busser i Kashmir.

Gorbatsjov: – Alt vi har fått til siden slutten på den kalde krigen er i alvorlig fare