Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier

Forsvarsminister Sergej Lavrov under et møte i OSCE, 6. desember.
Forsvarsminister Sergej Lavrov under et møte i OSCE, 6. desember. Foto: Luca Bruno / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøk på å endre Midtøsten og Nord-Afrika har ført til kollaps og økt internasjonal terror, mener Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsene kom i forbindelse den årlige konferansen til den russiske eliten, ved navn «Valdai», et slags russisk svar på Davos' økonomiske forum, den åttende i rekken, som gikk av stabelen i dag.

Der ble problemene til Midtøsten og Nord-Afrika (såkalte MENA-land) diskutert.

I det innledende foredraget sa utenriksminister Lavrov at modeller for samfunnsutvikling og verdier som MENA-landene har blitt forsøkt påtvunget, noen ganger med makt, er fremmede for dem.

– Metodene har svekket og kollapset stater og ført til en økning i internasjonal terrorisme uten sidestykke i en rekke land. I tillegg har de ført til massive migrasjonskriser, sa han.

Lavrov mente at regionen hadde tidligere balanser mellom etniske spenninger og forholdet mellom styresett og religioner.

– Geopolitisk manipulasjon har skapt massive migrasjonskriser som har ødelagt balanser skapt gjennom århundrer, sa Lavrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frustrert over Israel og Palestina

Lavrov la ikke all skyld på Vesten. Men han siktet til at Russland har i hvert fall argumentert for å løse regionens mange problemer gjennom diplomatiske og politiske kanaler.

Nå er den russiske hæren tungt engasjert i Syria, på invitasjon fra president Bashar al-Assad. Hovedfokuset til Russland er å skape forhold som gjør at migrantene kan vende hjem til Syria igjen, sa Lavrov.

Han uttrykket samtidig frustrasjon over at konflikten mellom Israel og Palestina fortsatt er uløst, noe som kompliserer situasjonen i Midtøsten. Stadige forsøk på konfliktløsning blir ødelagt av partene selv, vedgår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruken av internasjonalt anerkjente rettslige virkemidler for å løse konflikter har gjentatte ganger blitt underminert av ensidige «oppskrifter» laget i hemmelighet, sa han.

Libanon-journalist: – Syria er ødelagt

Nir Rosen, Midtøsten-journalist basert i Libanon, det lille landet som har tatt imot flere hundre tusen flyktninger fra Syria, er ikke spesielt positiv på Syrias vegne. – Syria er ødelagt, mener han i et innlegg publisert på Valdais hjemmesider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer til å bli bygget der, men det er ikke snakk om en gjenoppbygging. Det blir ingen politisk endring, mener han, og har dårlig nytt for land som har tatt imot flyktninger;

– De vil i minimal grad returnere til Syria.

Han har blandede følelser med tanke på russisk og iransk involvering.

– Verden skylder Russland og Iran takk for å hindre at den syriske staten kollapser, men selv om de har lykkes, har de ikke forbedret regjeringen, men støttet opp under de mest brutale og korrupte i Syria, mener Rosen.

Mens hjernene som kan bygge opp landet har flyktet, er det kun bøller og våpen igjen i landet, mener han, og advarer om at krigen ikke er over.