Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California

En modell av lyntoget ble vist utenfor bygningen til delstatsregjeringen i California i 2015. Lyntogprosjektet er i alvorlig trøbbel etter at Trump-administrasjonen varslet kutt. Foto: Rich Pedroncelli / AP / NTB scanpix
En modell av lyntoget ble vist utenfor bygningen til delstatsregjeringen i California i 2015. Lyntogprosjektet er i alvorlig trøbbel etter at Trump-administrasjonen varslet kutt. Foto: Rich Pedroncelli / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

California har fått beskjed om Trump-administrasjonen vil droppe støtten til delstatens lyntogprosjekt og kreve at den betaler tilbake allerede utbetalt støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskjeden fra USAs samferdselsdepartement kommer tirsdag, dagen etter at California sammen med 15 andre delstater saksøkte president Donald Trumps regjering.

California har nå fått beskjed om at delstaten både må betale tilbake 2,5 milliarder dollar som allerede er utbetalt i støtte til lyntogprosjektet, og at de innvilgede 929 millionene som gjensto ikke vil bli utbetalt likevel. Til sammen er det snakk om drøyt 3,4 milliarder dollar, eller om lag 29,5 milliarder norske kroner etter dagens valutakurs.

Toget skulle etter planen forbinde Los Angeles og San Francisco. Prosjektet er blitt et mareritt med flere fristbrudd og kostnadsoverskridelser.

Trump-administrasjonen oppgir som årsak at California ikke klarer å overholde sine forpliktelser, idet delstaten verken klarer å ferdigstille prosjektet til fristen 2022 eller å stille med økonomiske midler, der avtalen var å bidra med like mye som den amerikanske staten.

Guvernør Gavin Newsom og Californias transportmyndigheter har ikke kommentert saken.

Newsom sa i forrige uke at lyntogprosjektet slik det står nå «vil koste for mye og ta for lang tid» og at han ønsker å endre planene og heller å bygge toglinjer i det sentrale California i stedet.