Ungarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker er skyteskive for den ungarske regjeringen i en ny kampanje mot Brussel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker er skyteskive for den ungarske regjeringen i en ny kampanje mot Brussel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

EUs innvandringspolitikk truer Ungarns sikkerhet, advarer den ungarske regjeringen i en ny kampanje direkte rettet mot EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ungarske regjeringen la nylig en plakat ut på Facebook der Juncker er avbildet sammen med George Soros, den ungarskfødte finansmannen og filantropen som i løpet av de siste årene er blitt hatobjekt for høyrekrefter i en rekke land.

«Dere har rett til å vite hva Brussel planlegger å gjøre!» lyder teksten på plakaten.

Deretter advares det mot at EU ønsker å innføre obligatoriske asylkvoter, svekke medlemslandenes rett til å kontrollere egne grenser og liberalisere visumpolitikken, slik at det blir lettere å komme til EU.

«Regjeringen lanserer en informasjonskampanje om Brussels planer om å oppmuntre til innvandring. Alle har rett til å vite om de nye forslagene som setter Ungarns sikkerhet i grunnleggende fare», skriver regjeringen i Facebook-posten.

EU-kommisjonen slo tirsdag knallhard tilbake.

– Den ungarske regjeringens kampanje er helt utrolig. Det er sjokkerende at en så latterlig konspirasjonsteori har nådd så bredt ut. Ungarere fortjener fakta, ikke fiksjon, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Ifølge ham er det rett og slett usant at EU undergraver nasjonal grensekontroll. Og det er medlemslandene selv som bestemmer hvor mange lovlige innvandrere de vil ta imot, ifølge Schinas.