USAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten

Leder for Senatets justiskomité Lindsey Graham vil til bunns i påstandene om at ansatte i USAs justisdepartement våren 2017 diskuterte å fjerne Donald Trump. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix
Leder for Senatets justiskomité Lindsey Graham vil til bunns i påstandene om at ansatte i USAs justisdepartement våren 2017 diskuterte å fjerne Donald Trump. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for Senatets justiskomité Lindsey Graham vil til bunns i påstandene om at ansatte i USAs justisdepartement våren 2017 diskuterte å fjerne Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den republikanske senatoren sier ifølge BBC at han var satt ut av uttalelsene FBIs tidligere fungerende direktør Andrew McCabe kom med i et intervju med TV-kanalen CBS på «60 minutes» søndag. I intervjuet forteller McCabe om diskusjoner mellom ansatte i USAs justisdepartement våren 2017. Diskusjonene dreide seg angivelig om muligheten for å avsette president Donald Trump.

Etter intervjuet søndag sier senator Lindsey Graham, som leder Senatets justiskomité, at han vil til bunns i påstandene og ha en gransking av anklagene. Ifølge BBC sier Graham at han er innstilt på å stevne de involverte, om nødvendig.

Gjentar påstander

I intervjuet søndag forteller McCabe at han og visejustisminister Rod Rosenstein diskuterte hvor mange man måtte være for å kunne fjerne Trump ved å iverksette det 25. grunnlovstillegget i 2017. Rosenstein har tidligere benektet at det har vært snakk om å ta i bruk grunnlovstillegget, som gjør det mulig å avsette presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtalen om det 25. grunnlovstillegget var rett og slett at Rod tok opp temaet og diskuterte det med meg i forbindelse med tanken på hvor mange andre medlemmer av regjeringen som ville støttet et slikt forsøk, sier McCabe.

– Visejustisministeren var helt klart svært bekymret for presidenten, for hans evne og hensikter på det tidspunktet, sier han videre.

Han sier deretter at Rosenstein vurderte å gå med hemmelig opptaksutstyr under møter med Trump. Rosenstein selv har sagt at han foreslo det som en spøk, men ifølge CBS-journalist Scott Pelley ble det tatt på ramme alvor av både McCabe og andre på møtene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: McCabe mener uttalelser om Trump-fjerning er framstilt feil

Støttet etterforskning

Da de første sitatene fra intervjuet ble gjengitt i mediene i forrige uke, sa en talsperson for McCabe at hans uttalelser til CBS er blitt tatt ut av sammenhengen og feil framstilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

McCabe deltok ikke selv i «utvidede diskusjoner» om å avsette Trump, presiserer talsperson Melissa Schwartz.

Hun bekrefter likevel at McCabe var til stede under en samtale hvor muligheten ble nevnt – angivelig av visejustisminister Rosenstein.

I CBS-intervjuet søndag sier McCabe videre at Rosenstein absolutt støttet avgjørelsen om å etterforske om Trump var ulovlig involvert med Russland og hvorvidt presidenten hadde forsøkt å legge hindringer i veien for etterforskningen.

President Trump svarte for øvrig på Twitter med å slå tilbake mot McCabe med flere kommentarer søndag kveld, der han igjen kaller etterforskningen av ham for en heksejakt, før han konkluderer:

– McCabe er en skam for FBI og en skam for landet vårt. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

Bakgrunn: Ansatte i USAs justisdepartement diskuterte muligheten for å fjerne Trump