Tyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere

Tysklands utenriksminister Heiko Maas kommentere Donald Trumps uttalelse om at Storbritannia, Frankrike, Tyskland og andre europeiske allierte må ta tilbake og straffeforfølge over 800 IS-krigere som amerikanske styrker har fanget i Syria. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Tysklands utenriksminister Heiko Maas kommentere Donald Trumps uttalelse om at Storbritannia, Frankrike, Tyskland og andre europeiske allierte må ta tilbake og straffeforfølge over 800 IS-krigere som amerikanske styrker har fanget i Syria. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands utenriksminister Heiko Maas sier det blir ekstremt vanskelig å hente hjem 800 IS-krigere som er fanget i Syria og stille dem for retten, slik USA vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var USAs president Donald Trump som på Twitter lørdag kveld ba europeiske allierte ta tilbake 800 IS-krigere som USA har fanget i Syria og stille dem for retten. Han advarte og sa alternativet er dårlig, nemlig at fangene slippes fri.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas sier søndag til TV-kanalen ARD at en slik retur kun er mulig om det kan sikres at fangene stilles for retten umiddelbart og at de kan holdes i varetekt. Det krever at myndighetene må ha mye pålitelig informasjon og at en grundig etterforskning må ha vært gjennomført i forkant, noe Maas tror blir svært komplisert.

– Så lenge det er tilfelle, tror jeg det ville være ekstremt vanskelig å implementere, sier han om en mulig hjemhenting av IS-krigerne.

Han sier til at personer som har tysk statsborgerskap har rett til å returnere til Tyskland, men i Syria er det for øyeblikket ingen måte å sjekke folks påstander om statsborgerskap på.

– Og det er derfor vi vil avgjøre i samråd med franskmennene og britene hva vi gjør, sier han.

I sin uttalelse lørdag ba Trump Storbritannia, Frankrike, Tyskland og andre europeiske allierte ta tilbake og straffeforfølge over 800 IS-krigere som amerikanske styrker har fanget i Syria.