USAs forsvarsminister har ikke bestemt seg om murpenger

USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan sier han ikke har tatt en beslutning om hvorvidt forsvarets penger kan omdisponeres til grensemuren mot Mexico. Foto: Tobias Hase / DPA / AP / NTB scanpix
USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan sier han ikke har tatt en beslutning om hvorvidt forsvarets penger kan omdisponeres til grensemuren mot Mexico. Foto: Tobias Hase / DPA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan sier han ikke har bestemt seg for om en mur mot Mexico kan betraktes som en militær nødvendighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beslutningen kan avgjøre om forsvarets penger kan brukes til å finansiere Donald Trumps planlagte grensemur. Det hvite hus har sagt at pengene kan tas fra to ulike deler av forsvarets budsjett: byggebudsjettet og budsjettet for narkotikabekjempelse.

– Vi har hele tiden regnet med at dette vil skape mye oppmerksomhet. Ettersom pengene kan bli flyttet fra andre formål, kan du tenke deg hvilke bekymringer det skaper, sier Shanahan.

Statsråden er på reise i Midtøsten, men når han vender tilbake til Washington, skal han orienteres nærmere av generalstaben i Pentagon. Shanahan sier den endelige beslutningen blir tatt i samarbeid med sikkerhetsdepartementet.

– Vi har bevisst ventet med å ta beslutninger her. Vi har identifisert de skrittene vi må ta på vei mot en beslutning, men vi vil ikke snuble gjennom denne prosessen, sier han.

Trump besluttet å erklære unntakstilstand da han ikke fikk Demokratene med på å bevilge 5,7 milliarder dollar til murbyggingen. Totalt planlegger han å bruke 8 milliarder dollar til bygging av muren, og en betydelig del av dette skal altså tas fra forsvarsbudsjettet.