Norsk FN-utsending vil bygge tillit mellom syrere

Den norske toppdiplomaten har den vanskelige oppgaven med å forsøke å finne en politisk løsning på den snart åtte år lange konflikten. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB scanpix
Den norske toppdiplomaten har den vanskelige oppgaven med å forsøke å finne en politisk løsning på den snart åtte år lange konflikten. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske diplomaten Geir O. Pedersen løftet fram tillitsbygging mellom syrere da han holdt sin første pressekonferanse som FNs spesialutsending til Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har fortalt både den syriske regjeringen, opposisjonsledere og deres tilhengere at det å bygge tillit er viktig. Våpenhviler må respekteres, og terror må bekjempes, sa Pedersen under pressekonferansen i Genève.

Utsendingen sa han håper den varslede grunnlovskomiteen kan møtes i Genève så fort som mulig for å lage et utkast til en ny syrisk grunnlov. Russland, Iran og Tyrkia har lovet å gjøre en innsats for komiteen.

– Men det er viktig at komiteen parallelt jobber med flere temaer som valg under FNs oppsyn, løsninger for internt fordrevne syrere og gjenoppbygging av landet, la Pedersen til.

Den norske toppdiplomaten overtok jobben som FNs spesialutsending til Syria rett etter nyttår. Han har dermed fått den vanskelige oppgaven med å forsøke å finne en politisk løsning på den snart åtte år lange konflikten.