Stoltenberg irettesatte Lavrov om GPS-jamming

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, her under en pressekonferanse ved NATOs hovedkvarter i Brussel tidligere denne uka. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, her under en pressekonferanse ved NATOs hovedkvarter i Brussel tidligere denne uka. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO-sjef Jens Stoltenberg tok opp den russiske GPS-jammingen i Norge og Finland med utenriksminister Sergej Lavrov da de to møttes i München.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tok det opp fordi vi er veldig bekymret for denne jammingen, sa Stoltenberg på en pressekonferanse like etter møtet fredag.

NATO-sjefen traff Lavrov i forbindelse med den store sikkerhetskonferansen i München.

Når Russland forstyrrer GPS-signaler, utsettes både sivil luftfart og redningsoperasjoner for fare, advarte Stoltenberg. Både Norge og Finland har anklaget Russland for å forstyrre GPS-signaler i nordområdene.

Bakgrunn: Stoltenberg møter Lavrov i München

– Slik jamming er ekstremt alvorlig. Det er uansvarlig oppførsel, sa Stoltenberg.

Han og Lavrov diskuterte også INF-avtalen, som nå er i ferd med å bryte sammen etter at både USA og Russland har varslet at de trekker seg fra den. INF-avtalen er en nedrustningsavtale som ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987 og forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Stoltenberg kom Lavrov ikke med noen nye signaler om saken.

Bakteppet for konflikten er det nye russiske rakettsystemet 9M729, som NATO og USA mener Russland har utplassert i strid med avtalen. Russland nekter på sin side for avtalebrudd.

Ifølge Stoltenberg er NATO nå i gang med diskusjonene om hvordan alliansen skal svare.