Titusenvis av elever demonstrerer for klimaet

Tusenvis av elever demonstrerte i den verdensomspennende klimademonstrasjonen YouthStrike4Climate. På bildet demonterer elever foran Parlamentet i London. Foto: Nick Ansell / AP / NTB scanpix
Tusenvis av elever demonstrerte i den verdensomspennende klimademonstrasjonen YouthStrike4Climate. På bildet demonterer elever foran Parlamentet i London. Foto: Nick Ansell / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 70.000 unge droppet undervisningen for å delta i den verdensomspennende klimademonstrasjonen YouthStrike4Climate fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi demonstrerer mot regjeringens manglende handlekraft i møte med klimakrisen. Dette er vår siste sjanse til å kjempe for vår framtid, sier organisasjonen UK Student Climate Network (UKSCN) i en uttalelse.

I Storbritannia krever elevene blant annet at regjeringen skal erklære klimakrise, fremheve problemet som en utdanningsprioritet og senke aldersgrensen ved valg til 16 år for å inkludere ungdommen i politiske beslutninger om deres framtid.

Storbritannias utdanningsminister Damian Hinds sier han er glad for at unge mennesker engasjerer seg i viktige samfunnsproblemer, men han mener det er lite gunstig at elevene går glipp av undervisningen.

– Å gå glipp av skoletimer vil ikke løse klimaproblemet. Det skaper bare ekstraarbeid for lærerne, sier han.

Ung klimaaktivist

Lignende ungdomsdemonstrasjoner har blitt holdt flere ganger i Sverige, Australia, Belgia og Nederland. Bevegelsen springer ut fra den 16 år gamle svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som siden i fjor har gjennomført en skolestreik hver fredag i protest mot manglende tiltak for å kutte utslippene av klimagasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thunberg sier til avisen «The Guardian» at det er flott at unge briter også henger seg på og tar del i klimademonstrasjonene.

– Jeg tror nok mennesker har forstått hvor absurd situasjonen er. Vi står overfor den største krisen i menneskets historie og i praksis blir ingenting gjort for å forhindre den. Jeg mener det vi ser er en god begynnelse på positiv forandring og er håpefull, sier 16-åringen.

Norge henger seg på

Fredag 22. mars arrangeres også skolestreik for klima i Norge, av miljøorganisasjonen Natur og ungdom. I arrangementet på Facebook oppfordrer organisasjonen elever til å stille seg opp foran rådhusene landet over og demonstrere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken.

– Vi har 11 år på å kutte utslippene, men regjeringa deler ut nye oljefelter, bygger nye flyplasser, og skryter av bitte små tiltak. De voksne ødelegger fremtida vår – nå er tida for protest!, står det i arrangementsomtalen.