Romfarkost død etter 14 års oppdrag på Mars

VIDEO: Se intervju med forskerne bak romfartøyene her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romfarkosten Opportunity er erklært «død» etter over 14 års utforskning av Mars, opplyser NASA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opportunity ga fra seg sine siste livstegn i juni i fjor, like før en gigantisk sandstorm blåste opp rundt den, opplyser den amerikanske romfartsorganisasjonen.

Etter over åtte hundre forsøk på å få kontakt med sekshjulingen, gjorde NASA et siste forsøk på tirsdag. Da heller ikke det førte til noe resultat, var «dødsbudskapet» klart.

– Jeg erklærer herved Opportunity-oppdraget for avsluttet, sa Thomas Zurbuchen ved NASA på en pressekonferanse i Pasadena i California onsdag.

Hyller farkosten

NASAs leder Jim Bridenstine kaller likevel oppdraget for «en av de mest suksessfulle bragdene innen interplanetarisk utforskning». Farkostens primære formål var å samle bevis rundt i områder på Mars der det en gang kan ha eksistert gode livsforhold.

– Farkosten etterlater en utrolig arv, sier lederen.

«Oppy», kjælenavnet NASA-ansatte brukte på farkosten, landet på Mars i 2004. Siden da har den kjørt 45 kilometer rundt på den røde planeten og tatt 217.594 bilder. Opportunity holdt det gående 60 ganger lenger enn planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktige funn

Forskningsroboten skulle etter planen bare kjøre noen hundre meter, men har siden 2003 reist 45 kilometer på Mars-overflaten. På ferden har den funnet tegn til at det en gang var flytende vann og forhold der mikroorganismer kunne leve på Mars-overflaten.

NASAs utforskning på Mars fortsetter med Insight, som landet på planeten i november. I tillegg har Curiosity tilbrakt seks år på Mars for å samle data fra en av planetens kratre.