USA nærmere stans av militær bistand til Saudi-Arabias Jemen-krig

Krigen i Jemen ført til en stor humanitær krise. USA er ett skritt nærmere stans av militær bistand til Saudi-Arabia, som er en av hovedaktørene i krigen. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
Krigen i Jemen ført til en stor humanitær krise. USA er ett skritt nærmere stans av militær bistand til Saudi-Arabia, som er en av hovedaktørene i krigen. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantenes hus i Washington har stemt for å stanse militær bistand til Saudi-Arabias krigføring i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder både Washington Post og andre medier onsdag.

Lovforslaget sendes nå videre til Senatet, der det ifølge analytikere er godt håp om at det vil gå igjennom.

Dersom forslaget går gjennom i Senatet, vil det være første gang Kongressen lener seg på en såkalt War Powers Resolution til å stanse en militær intervensjon. Det vil også kunne føre til en konfrontasjon med Det hvite hus.

Det er uklart om det er stort nok flertall i Kongressen til å overprøve president Donald Trump hvis han legger ned veto – noe han har signalisert at han vil gjøre.

– Skammelig

Både demokratiske og republikanske politikere er bekymret for situasjonen i Jemen, som er rammet av en omfattende humanitær krise i kjølvannet av krigen hvor Saudi-Arabia spiller en svært sentral rolle. Saudi-Arabia leder en koalisjon som kjemper mot de sjiamuslimske houthi-opprørerne i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har bidratt til å skape og forverre verdens største humanitære krise. Vår involvering i denne krigen er skammelig, sa den demokratiske representanten Barbara Lee.

Tverrpolitisk allianse

Det demokratiske flertallet i Representantenes hus, som vil konfrontere Trumps utenrikspolitikk, får støtte av stadig flere republikanere som også vil sette rammer for Trumps utenriksagenda. Republikaneren Ro Khanna, som bidro til skisseringen av resolusjonen, sier en tverrpolitisk allianse begynner å forme seg mot militære intervensjoner der Kongressen blir forbigått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler ikke bare om Jemen, men at Kongressen vil vise alle kommende presidenter at de må tenke seg om to ganger dersom de ønsker militære intervensjoner uten Kongressens godkjennelse, sier Khanna.

Flere påpeker at presidenten trekker styrker ut av Syria og Afghanistan som en del av «America First»-mantraet, men at viljen til å utføre samme utenrikspolitikk i Jemen er fraværende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus sier at USA har bidratt med etterretning og annen militær bistand til den saudiledede koalisjonen, men påpeker at amerikanske styrker ikke er direkte involvert i konflikten.

Blodig krig

Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en regional koalisjon, der blant andre De forente arabiske emirater deltar.

Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at mellom 70.000 og 80.000 mennesker er drept i krigen. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

Menneskerettsorganisasjoner anklager den saudiledede koalisjonen for krigsforbrytelser i Jemen, og FN har slått fast at Jemen i dag er verdens største humanitære katastrofe.