Tyskland nekter å utelukke atomsvar

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen sammen med NATO-sjef Jens Stoltenberg, Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson, USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan og Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar på NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen sammen med NATO-sjef Jens Stoltenberg, Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson, USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan og Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar på NATOs forsvarsministermøte i Brussel. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle alternativer må ligge på bordet i diskusjonene om hvordan Vesten skal reagere på de nye rakettene Russland har utplassert, advarer Ursula von der Leyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordi vi nå er helt i startfasen av diskusjonen, er det viktig at vi ikke allerede nå begynner å rangere eller utelukke enkelte alternativer. Hele paletten må ligge på bordet, sa den tyske forsvarsministeren da hun ankom til NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

Hun nektet å utelukke atomvåpen som svar på de nye rakettene Russland har utplassert.

Men NATO må finne nye løsninger, understreket von der Leyen, som advarte mot å gå tilbake til 70- og 80-tallets løsninger.

Nytt rakettsystem

Heller ikke forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil utelukke at utplassering av flere atomvåpen i Europa kan bli konklusjonen.

– Det er ikke et svar jeg vil gi deg nå, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han venter nå en bred diskusjon innad i NATO om veien videre.

Bakteppet er et nytt russisk rakettsystem kalt 9M729.

NATO beskriver rakettene som lette å flytte rundt og gjemme vekk. Samtidig kan de bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brudd på INF-avtalen

USA mener de nye rakettene utgjør et brudd på INF-avtalen, som forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen.

Avtalen ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987 og satte sluttstrek for et langvarig våpenkappløp der tusenvis av mellomdistanseraketter ble utplassert på europeisk jord.

Men nå har USA og Russland begge varslet at de trekker seg fra avtalen, noe som har skapt alvorlig uro for at opprustningsspiralen skal gjenta seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gorbatsjov: – Alt står på spill

Planlegger konvensjonelt svar

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere sagt til NTB at han ser for seg at NATOs svar vil være å utplassere flere atomvåpen i Europa.

Men de siste dagene har han moderert uttalelsen og kun snakket om at NATO ikke har noen planer om å utplassere nye «landbaserte» atomvåpen.

USAs NATO-ambassadør Kai Bailey Hutchison har for sin del gjort det klart at USA er nødt til å forsvare seg mot de nye russiske rakettene. Men de nye forsvarskapasitetene USA planlegger, er konvensjonelle. De er ikke atombaserte, forsikret Hutchison tidligere denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi vil konsultere våre allierte ved alle trinn i prosessen, slik at de vet hva vi tenker, sa hun.

Diskusjonstema i München

Stoltenberg forteller at han venter nye diskusjoner om saken når han besøker den store sikkerhetskonferansen i München senere denne uka.

Der skal han også ha et eget møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Stoltenberg regner med han vil få mange spørsmål i München om hvordan NATO har tenkt å svare russerne.

– Men det er for tidlig å si hva vi kommer til å gjøre. Vi vil ta den tida vi trenger for å nå fram til omforente konklusjoner, slik at vi kommer med et samlet svar, sier Stoltenberg til NTB.

Det NATO trenger, er troverdig avskrekking, understreker han.

– Men vi behøver ikke å speile Russland rakett for rakett.