Sjeldent kattedyr fotografert i Afrika for første gang på over 100 år

Se de unike bildene av den svarte leoparden i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Biologer har sjeldent bildemateriale av en svart leopard. Dyret blir også ofte omtalt som «svart panter».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sjelden svart leopard har blitt fotografert i Afrika for første gang siden 1909, melder National Geographic. Saken er også omtalt av CNN . Generelt er leoparder på rødlisten beskrevet som svært utrydningstruede, så dette er litt av et sjeldent syn.

Nick Pilfold, en biolog fra dyreparken i San Diego i USA og forsker på leoparder i Kenya, sier at det var ren flaks at de fikk tatt bildene.

Skyldes genmutasjon

Det var i fjor Pilfold og hans team av forskere plasserte fjernstyrte dyrelivskameraer i nærheten av Loisaba Conservancy i det kenyanske Laikipia–fylket for å observere den lokale leopardstammen. Da fikk de høre ubekreftede rapporter om en mulig observasjon av den svarte leoparden.

– Vi økte kameraplasseringene i området der rapportene kom fra, sa han tirsdag kveld, og la til at de i løpet av få måneder fikk flere kameraobservasjoner av kattedyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pelsfargen til den unge hunnleoparden er beksvart som et resultat av melanisme. Altså en genmutasjon som gir et overskudd av pigmenter i hud eller hår. Tilstanden er det motsatte av albinisme.

Bildet fra 1909 ble fotografert i Addis Abeba, Etiopias hovedsted. Flere observasjoner av svarte leoparder er blitt gjort, men ingen av de er bekreftet. Før nå.

Den svarte leoparden går ofte under samlebegrepet «svarte pantere», som også omfatter andre store kattedyr med svart pels.

Observasjonen, som representerer den første vitenskapelige dokumentasjonen av et slikt tilfelle på over hundre år, ble publisert i den afrikanske journalen for økologi i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Leopard på vandring skapte panikk i indisk by

Bilde fra 2007

I etterkant av Nick Pilfolds funn, har det dukket opp et bilde tatt av en svart leopard i 2007. Det ti år eldre bildet, som er tatt bare 48 kilometer vest for Loisaba, er trolig en annen leopard enn den Pilfold fotograferte, ifølge forskerne. Dette kan tyde på at svarte pantere kan være mer utbredt i Kenya enn i andre afrikanske land.

Dyrene skal fortsatt være så sjeldne at forskerne ennå ikke vet om genmutasjonen i afrikanske svarte pantere er den samme som forårsaker melanisme i leopardene en finner i det sørøstlige Asia.

Les også: Flypassasjer smuglet leopardunge i håndbagasjen