Egeland med appell: – Vi må ikke svikte afghanerne

Til tross for de pågående fredsforhandlingene med Taliban, rammer krigen stadig flere afghanere. Flyktninghjelpen ber landene som har deltatt i krigen om å stille opp for ofrene. Bildet viser åstedet for et angrep i Kabul i midten januar. Foto: AP / Rahmat Gul /NTB scanpix
Til tross for de pågående fredsforhandlingene med Taliban, rammer krigen stadig flere afghanere. Flyktninghjelpen ber landene som har deltatt i krigen om å stille opp for ofrene. Bildet viser åstedet for et angrep i Kabul i midten januar. Foto: AP / Rahmat Gul /NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninghjelpen ber landene som har deltatt i krigen i Afghanistan om å stille opp for sivilbefolkningen. Økt konfliktnivå driver stadig flere på flukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Landene som har vært direkte involvert i krigen må ikke vende ryggen til de sivile som har betalt den høyeste prisen for 40 år med vold, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, som er på besøk i Afghanistan.

1,5 millioner mennesker er internt fordrevet og Flyktninghjelpen advarer om at antallet har økt ettersom krigen er blitt mer intens. Det har skjedd samtidig som det pågår forsøk på få til en fredsavtale.

Organisasjonen peker på en rad dystre fakta om landet, som i 2001 ble gjenstand for en USA-ledet invasjon i et forsøk på å ta knekken på Taliban. 17 millioner, nesten en tredel av landets innbyggere, bor i konfliktrammede områder. Rundt 6,3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp, og 60 prosent av dem er barn. 1,5 millioner mennesker er internt fordrevne og 2,6 millioner er på randen av sult.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av 2018 ble 1.150 skoler angrepet eller okkupert, og dermed mistet ytterligere en halv million barn mulighet til å gå på skole, påpeker organisasjonen.

Flyktninghjelpen mener krigens ofre i løpet av fjoråret ble stadig mer neglisjert og påpeker at mange av ofrene befinner seg i områder som er vanskelig å nå. Han oppfordrer landene som har deltatt i krigen om å øke støtten til de sivile.

– Afghanerne på landsbygda har levd med skiftende frontlinjer i årtier og lengter etter sikkerhet, en mulighet til å vende tilbake til sine hjemsteder og til å skaffe seg et levebrød igjen, sier Egeland.