«El Chapo» kjent skyldig i drap og omfattende narkosmugling

Arkivfoto viser den mexicanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman da han ble pågrepet i Mexico i 2014. Nå er han kjent skyldig i en rekke forbrytelser i en domstol i New York. Foto: AP / NTB scanpix
Arkivfoto viser den mexicanske narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman da han ble pågrepet i Mexico i 2014. Nå er han kjent skyldig i en rekke forbrytelser i en domstol i New York. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joaquin «El Chapo» Guzman, tidligere regnet som en av verdens mektigste kriminelle, er kjent skyldig på alle tiltalepunkter i en domstol i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks dager etter at juryen trakk seg tilbake, var kjennelsen klar.

Den 61 år gamle mexicaneren ble tirsdag erklært skyldig i ti tiltalepunkter som omfattet drap, hvitvasking av penger og smugling av mange tonn med narkotika til USA.

«El Chapo» er tidligere leder for narkokartellet Sinaloa. Han er blitt beskrevet som sjef for et « globalt narkoimperium » og historiens største narkobaron. I flere år sto han oppført i magasinet Forbes' liste over verdens mektigste personer.

Nå blir han trolig dømt til livsvarig fengsel. Forsvareren sier kjennelsen vil bli anket, men straffeutmålingen skal i utgangspunktet skje i juni.

Milliarder av dollar

Rettssaken i New York har pågått i tre måneder, og retten har fått et oppsiktsvekkende innblikk i driften av et av verdens største narkokarteller.

Påtalemyndigheten mener «El Chapo» har tjent milliarder av dollar på å smugle mange tonn med kokain, heroin, metamfetamin og marihuana til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rusmidlene er blitt smuglet i tankbiler, personbiler og jernbanevogner. I tillegg er narkotika fraktet gjennom hemmelige tunneler under grensa mellom Mexico og USA.

Retten har hørt vitner forklare hvordan Guzman egenhendig drepte fiender og sørget for å få en skuddskadd mann begravet levende. En tidligere livvakt hevdet at narkobaronen torturerte to menn i flere timer før han skjøt dem, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Avslørte hemmelige narko-ubåt - kobles til narkobaron

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktet naken

En tegning fra rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman i New York. Den tidligere narkobaronen er nummer 2 fra venstre. Foto: Elizabeth Williams / AP/NTB Scanpix
En tegning fra rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman i New York. Den tidligere narkobaronen er nummer 2 fra venstre. Foto: Elizabeth Williams / AP/NTB Scanpix

Tross brutaliteten har «El Chapo» framstilt seg selv som en Robin Hood-skikkelse i den mexicanske delstaten Sinaloa, hvor narkokartellet har sin base.

Under rettssaken har juryen fått høre om narkobaronens pistol, som var belagt med diamanter, og om hvordan han en gang måtte flykte naken gjennom en tunnel sammen med kjæresten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De har også fått beskrevet den omfattende korrupsjonen som muliggjør driften av Mexicos narkokarteller.

En colombiansk narkosmugler hevdet i retten at Mexicos tidligere president Enrique Peña Nieto tok imot 100 millioner dollar i bestikkelser fra Guzman. Ekspresidenten har benektet påstanden.

Les også: «El Chapo» og elskerinnen måtte løpe nakne gjennom kloakkrør

Utlevert til USA

«El Chapo» har tidligere rømt fra fengsel flere ganger i Mexico. I 2001 klarte han å rømme ved å gjemme seg i en skittentøykurv.

Han ble pågrepet igjen i Mexico i 2016 og utlevert til USA i januar 2017.

Over 50 vitner har forklart seg i løpet av rettssaken, men «El Chapo» selv har ikke villet si noe. Og mens aktoratet har brukt tre måneder på å legge fram bevis og begrunne tiltalen, brukte Guzmans advokater kun en halvtime på forsvaret.

Flere av vitnene er tidligere kriminelle og Sinaloa-medarbeidere som har gått med på å forklare seg for politiet. Forsvarerne i saken har argumentert med at de ikke er til å stole på.

Les mer: Forsvaret av «El Chapo» over på en halvtime