Irakisk skepsis til USAs militære nærvær

USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan (t.v.) har denne uken besøkt både Kabul og Bagdad. I Kabul ble han møtt av USAs og NATOs øverstkommanderende, general Scott Miller (t.h.). Foto: AP / NTB scanpix
USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan (t.v.) har denne uken besøkt både Kabul og Bagdad. I Kabul ble han møtt av USAs og NATOs øverstkommanderende, general Scott Miller (t.h.). Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan besøkte tirsdag Irak for å diskutere USAs framtidige militære tilstedeværelse i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shanahan sa før det uanmeldte besøket at han ville ha førstehånds informasjon om kampen mot den ytterliggående islamistgruppa IS, blant annet fra statsminister Adel Abdul-Mahdi.

16 år etter at USA invaderte Irak, er det fortsatt over 5.000 amerikanske soldater i landet, der de gir råd og opplæring til irakiske regjeringsstyrker.

President Donald Trump skapte reaksjoner hos flere irakere da han tidligere i måneden antydet at USA ville ha styrker i Irak for å holde øye med Iran. Dette inngår ikke i USAs offisielle oppdrag i Irak, og irakiske tjenestemenn har sagt at Trumps forslag vil være i strid med landets grunnlov.

Trump har også provosert irakiske politikere ved å hevde at han vil beholde amerikanske styrker i landet for å bruke det som en base for framtidige operasjoner mot ekstremister i Syria, der han nå trekker ut de amerikanske soldatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag besøkte Shanahan Afghanistans hovedstad Kabul, der han blant annet hadde samtaler med president Ashraf Ghani og ble orientert om framgangen i samtalene med Taliban av USAs og NATOs øverstkommanderende i landet, general Scott Miller.

Det var i desember at Trump uventet kunngjorde at han ville hente hjem halvparten av USAs 14.000 soldater i Afghanistan, samt alle de 2.000 soldatene i Syria.

På flyet på vei til Kabul understreket Shanahan at han ikke har fått beskjed fra Det hvite hus om å starte noen nedtrapping.