Muslimsk kongresskvinne beskyldes for antisemittisme

<p>Demokrat Ilhan Omar er en av Minnesotas representanter i Representantenes hus og anklages for antisemittisme. Foto: Reuters/ Jonathan Ernst</p>
Demokrat Ilhan Omar er en av Minnesotas representanter i Representantenes hus og anklages for antisemittisme. Foto: Reuters/ Jonathan Ernst

Nyinnvalgte Ilhan Omar fra Minnesota beskyldes for antisemittisme av både republikanere og demokrater. – Hun burde skamme seg, sier Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ilhan Omar ble nylig valgt inn i Representantenes hus som en av demokratenes representanter fra Minnesota. Hun har vært i hardt vær de siste dagene etter å ha blitt beskyldt for antisemittisme.

Kritikken går på at hun på Twitter har gitt uttrykk for at republikanernes støtte til Israel er drevet av donasjoner fra den fremtredende pro–Israel organisasjon AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). Flere amerikanske medier har omtalt saken, deriblant CNN og CBS News.

På søndag retweetet Ilhan Omar et innlegg skrevet av reporter Glenn Greenwald. Greenwald går i strupen på republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, for hans kritikk av blant annet Omars holdning til Israel. Omar skrev i samme retweeten «It's all about the Benjamins baby», som er en referanse til at «alt handler om penger». «Benjamins» er slang for 100–dollarsedler.

En person på Twitter spør Omar om hvem hun tror betaler amerikanske politikere til å være pro–Israel. Til det svarer Omar AIPAC, som er interesseorganisasjonen som har som formål å fremme Israels interesser i amerikansk politikk gjennom lobbyvirksomhet.

Les også: Merkel på holocaust-minnedagen: Kampen mot antisemittisme må fortsette

Kritikk fra begge sider

Mange mente at tweeten fremmet et antisemittisk motiv – at jøder prøver å ha politisk kontroll gjennom penger. Både republikanere og demokrater har kritisert Omar for hennes Twitter–innlegg.

Blant annet kom leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, med en uttalelse på Twitter mandag, der hun ber Omar om å komme med en umiddelbar unnskyldning.

– Under samtalene vi hadde i dag, ble kongresskvinne Omar og jeg enige om at vi må bruke dette øyeblikket til å gå videre, mens vi avviser alle former for antisemittisme, skriver Pelosi.

Den republikanske senatoren, Ted Cruz, applauderer Pelosi for hennes fordømmelse av antisemittisme.

Senator for Demokratene, Chuck Schumer, som selv har jødisk bakgrunn, skriver at kongresskvinne Omars stereotypi av jøder var fornærmende og uansvarlig.

– Denne typen intoleranse hører ikke hjemme i Kongressen – eller noe sted i det amerikanske samfunn, skriver Schumer.

Beklager

Ilhan Omar kom selv med en formell beklagelse på Twitter der hun skriver at hennes intensjon aldri var å fornærme sine velgere eller jødiske amerikanere.

– Vi må alltid være villige til å ta et steg tilbake og tenke gjennom kritikk, på samme måte som jeg forventer at folk lytter til meg når andre angriper meg for min identitet, skriver hun.

President Donald Trump kommenterte også hendelsen da han ble intervjuet av reportere om bord på Air Force One på vei til et politisk arrangement i El Paso i Texas, ifølge USA Today.

– Jeg synes hun burde skamme seg. Jeg tenker at det var en forferdelig uttalelse. Og jeg tror ikke at hennes unnskyldning var tilstrekkelig, sier Trump om bord på flyet.

– Israel har hypnotisert verden

Den nyinnvalgte kongresskvinnen har også tidligere vært svært kritisk til Israel på Twitter.

I 2012 skrev hun at Israel har hypnotisert verden, og at hun håper at Allah vekker folk og hjelper dem å se «Israels onde gjerninger». Inntil nylig forsvarte hun innholdet i tweeten, men i januar kom en slags beklagelse, skriver The New York Times

Også en annen nylig innvalgt demokrat i Representantenes hus er muslimsk og har i det siste fått mye oppmerksomhet.

I likhet med Omar, har Rashida Tlaib som er representant for Michigan, mottatt beskyldninger om antisemittisme og kritikk for sitt syn på Israel.

Begge politikerne har blitt fremmet som sentrale skikkelser for den progressive siden i USA.

Les også:

Chelsea er tiltalt av UEFA for antisemittisme

Det må kanskje en kvinne til

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært