Meny

Verdens esler trues av kinesisk «mirakelkur»

Video: Organisasjonen The Donkey Sanctuary avdekket grov mishandling av esler.

Millioner av esler drepes og flås for å ende opp som gelatin i en «mirakelkur» ingen trenger.

Eselet kollapser og faller i bakken i det slegga knuser panna til dyret. Så bøyer en mann seg over hodet til eselet og gjør et snitt med en kniv for å tømme det for blod. To minutter skal det ta før eselets krampebevegelser ender og dyret dør.

En video sluppet av PETA viser den grove mishandlingen av eslene. Foto: PETA

Den grusomme scenen utspiller seg i en video sluppet av dyrevernsgruppen PETA, og er illustrerende for skjebnen til mange av de anslagsvis 1,8 millioner esler som årlig drepes for å mette et kinesisk marked sulten på en tradisjonell «mirakelkur»: ejiao.

Ifølge mange kinesere har ejiao nærmest en mirakuløs effekt, og det skal fungere både som anti-rynkekrem, forbedre blodomløpet og virke mot søvnløshet.

Opprinnelig var ejiao en eksklusiv medisin forbeholdt de aller rikeste. Men etter hvert som den kinesiske middelklassen vokser fram og økonomien har blitt bedre, har også etterspørselen etter ejiao økt voldsomt.

Det rammer verdens esler.

Les også: Sp kritiserer reklamer med syngende og pratende dyr

Grusom død

Ifølge mange kinesere har ejiao nærmest en mirakuløs effekt. Det lages av gelatin som utvinnes fra kokt eselhud. Foto: Wikimedia Commons.

Ejiao fremstilles nemlig av gelatin laget av eselhud. Gelatinet løses deretter opp i vann eller alkohol eller ender opp i kremer.

– Esler så unge som fem måneder gamle får hodet knust av en slegge og dør en sakte, grusom død - for en ingrediens ingen behøver, sier Mimi Bekhechi, leder for PETAs internasjonale program i Storbritannia, til avisen Independent.

Bekhechi oppfordrer gode mennesker over hele verden til å ta avstand fra ejiao, og håper de også kan be deres venner og familiemedlemmer om det samme.

I en pressemelding skriver PETA Asia at mange av eslene de har observert ble holdt innestengt under svært dårlig forhold, tvunget til å stå i sin egen møkk eller urin. De ble drept av en slegge mot hodet, fordi det er den billigste måten.

Les også: ESA: Norge har bedret dyrevelferden

Importerer fra Afrika

Så høy er etterspørselen at Kinas egen eseloppdrett ikke lenger er stor nok for å produsere de anslagsvis 5000 tonnene som i dag fremstilles årlig. En gang hadde Kina verdens største bestand av esler. I dag har antallet sunket drastisk, fra 11 millioner i 1990 til færre enn seks millioner i 2014. De mest dystre estimatene anslår at bestanden kan være helt nede i tre millioner, skriver New York Times.

Det har fått kinesiske produsenter til å vende blikket mot Afrika og importere esler til svært høy kilopris.

Etterspørselen har imidlertid blitt så høy at den skaper problemer i flere afrikanske land.

– Esler forsvinner fra samfunn som er helt avhengige av dem, forteller Simon Pope, i PETA til New York Times.

Les også: Turister lures til å spise hundekjøtt på Bali

Både Niger og Burkina Faso har nå forbudt eksporten av esler til Kina i frykt for at eselet skal bli helt utryddet fra landene.

Og i Tanzania har den voldsomme etterspørselen etter esler ført til at en helt ny form for faunakriminalitet har fått etablere seg øst i landet. Her drepes esler illegalt av krypskyttere ved at de først blir forgiftet og senere får skinnet flådd, ifølge den britiske dyrevernsorganisasjonen The Donkey Sanctuary.

Det er et katastrofalt tap for masaiene som eslene tilhører.

– De betyr alt, særlig for kvinnene, som bruker dem til transport. Nå må familiene gå de mange kilometrene i stedet, og barna deres får ikke kommet seg på skolen fordi de er nødt til å hente vann og være hjemme for å hjelpe foreldrene sine, sier direktør i den tanzaniske dyrevernsorganisasjonen Meru Animal Welfare i Arusha, Johnson Lyimo, i en pressemelding publisert i The Donkey Sanctuary.

Les også: Forhatt hundekjøttfestival i Kina - tusenvis av dyr slaktes brutalt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært