Taust fra Trump idet Kongressens Khashoggi-frist utløper

Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix
Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump ser ut til å ignorere Kongressens frist fredag til å slå fast hvem som beordret drapet på Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senatet viste 10. oktober til amerikansk menneskerettslov og ga presidenten 120 dager på seg til å fordele skyld og straff.

En talsmann for amerikansk UD sa torsdag at USA allerede har tatt grep. Han viste til at et tosifret antall saudiarabiske tjenestemenn er fratatt sine visum og at 17 andre saudiarabere har fått sine bankkontoer frosset.

Flere medlemmer i Kongressen mistenker Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman for å ha beordret drapet.

Jamal Khashoggi på et bilde fra 2011. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Jamal Khashoggi på et bilde fra 2011. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Torsdag skrev New York Times , med henvisning til personer kjent med en etterretningsrapport, at Salman i 2017 skal ha sagt at dersom Khashoggi ikke returnerer til kongeriket eller slutter å kritisere regjeringen, vil han bruke «en kule mot ham».

Khashoggi ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober, for deretter å bli partert. Levningene er ikke funnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riyadh nekter for at kronprinsen har hatt en rolle i drapet. Torsdag konkluderte FNs spesialrapportør for utenomrettslige likvideringer med at drapet var planlagt og utført av saudiarabiske tjenestemenn.

Fredag sa Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu at Tyrkia og andre land formelt vil be FN om å danne en komité for å granske drapet.

Saudi-Arabias utenriksminister Abdel al-Jubeir forsøker å overtale Kongressen til å ikke innføre sanksjoner. Han sa fredag at drapet etterforskes og at flere mistenkte vil bli stilt for retten.