Fredsavtalen i Den sentralafrikanske republikk undertegnet

Den sentralafrikanske republikk har vært preget av kupp, uro og væpnede konflikter siden uavhengigheten fra kolonimakten Frankrike. FN har nå en fredsstyrke på 11.000 soldater i landet.
Den sentralafrikanske republikk har vært preget av kupp, uro og væpnede konflikter siden uavhengigheten fra kolonimakten Frankrike. FN har nå en fredsstyrke på 11.000 soldater i landet. Foto: Jerome Delay / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Den sentralafrikanske republikk har undertegnet en fredsavtale med 14 opprørsgrupper i landet, den sjuende avtalen på like mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsavtalen ble undertegnet under en seremoni i Sudans hovedstad Khartoum tirsdag, etter forhandlinger der FN og Den afrikanske union (AU) har medvirket.

Sudans krigsforbrytertiltalte president Omar al-Bashir var til stede under seremonien, men innholdet i avtalen er foreløpig ikke kjent.

Fredsavtalen er den sjuende i rekken siden 2012 og kom i stand på initiativ fra president Faustin Archange Touadera i Den sentralafrikanske republikk.

FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien advarte i fjor høst om fare for folkemord i landet, der flertallet av de nærmere 5 millioner innbyggerne er kristne.

En rekke moskeer er brent ned, og blant de mange tusen som er drept de siste årene, er det også flere religiøse ledere

I 2013 grep muslimske Seleka-opprørere makten i landet, noe som utløste en voldelig konflikt med den kristne anti-balaka-militsen.

Kristne militsstyrker regjerer i dag i de sørvestlige delene av landet, mens Seleka i stor grad har kontroll i nordøst.

FN har en fredsstyrke på 11.000 soldater i landet, og Frankrike har i tillegg rundt 2.000 soldater i landet.