Skarp advarsel om issmelting i Himalaya

Isbreene i Himalaya påvirkes av den globale oppvarmingen, og forskere frykter at to tredeler kan forsvinne innen 2100. Bildet er tatt i Khardung La i India. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Isbreene i Himalaya påvirkes av den globale oppvarmingen, og forskere frykter at to tredeler kan forsvinne innen 2100. Bildet er tatt i Khardung La i India. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

To tredeler av Himalayas isbreer kan smelte innen 2100 hvis ikke klimagassutslippene reduseres, advarer forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en ny rapport som ble lagt fram mandag. De store isbreene i fjellmassivet omtales noen ganger som jordas «tredje pol».

Selv om det mest ambisiøse målet i Parisavtalen nås og den globale oppvarmingen begrenses til 1,5 grader celsius, vil en tredel av ismassene i Himalaya smelte, ifølge forskernes anslag.

Rapporten er utarbeidet av International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) i Nepal.

Isbreene i Hindu Kush-Himalaya-området er en sentral vannkilde for rundt 250 millioner mennesker i selve fjellområdet, og tas elvedalene nedenfor med, stiger tallet til 1,65 milliarder mennesker, ifølge rapporten.

Vannet fra fjellene renner ut i ti av verdens viktigste vassdrag, blant dem Ganges, Indus, Huang He (Den gule flod), Mekong og Irrawaddy.

Effekter av bresmeltingen strekker seg fra bieffekter som økt luftforurensning og mer ekstremvær, til at lavere vannstand i elvene utenom monsuntiden vil skape problemer for mat- og energiproduksjon.

Personvernpolicy