Meny

Europeiske land anerkjenner Guaidó i Venezuela

Opposisjonsleder Juan Guaidó har utropt seg selv til midlertidig president i Venezuela. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En rekke europeiske land erklærer alle at de anerkjenner Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó som landets midlertidige president.

Først ute var Frankrike, Spania, Storbritannia og Sverige. Like etterpå føyde Østerrike og Danmark seg til lista.

– Den spanske regjeringen kunngjør at den offisielt anerkjenner den venezuelanske nasjonalforsamlingens president, Guaidó Marquez, som fungerende president i Venezuela, sier Spanias statsminister Pedro Sánchez.

EU-press

Også EU øker nå presset mot sittende president Nicolás Maduro, ifølge Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

– I denne situasjonen støtter og betrakter vi Guaidó som legitim interimspresident, med oppgave å utlyse nyvalg i henhold til landets grunnlov, sier hun.

EU vil kunngjøre sin holdning i en felles uttalelse senere mandag.

– Det vi omtaler der, er først og fremst det vi er fullt enige om, om hvordan situasjonen ser ut. Det er en veldig alvorlig situasjon for Venezuela, med mangel på mat og medisiner, en økonomi i fritt fall og flere enn tre millioner flyktninger, sier Wallström.

– Vi er også enige om å understreke at vil aldri godtok valgresultatet som førte Maduro til makten, sier hun.

Aktuelt: Maduro avviser ultimatum - advarer om borgerkrig

Russland fordømmer

Foreløpig er det uklart hvordan norske myndigheter vil stille seg til saken. Russland fordømmer på sin side de europeiske landenes «innblanding» i Venezuela.

Erklæringene kommer etter at president Maduro avviste et krav fra sju europeiske land om erklære nyvalg i Venezuela.

Også EU-parlamentet, USA og en rekke andre land har anerkjent Guaidó som Venezuelas leder. Det er imidlertid fortsatt Maduro som reelt sett sitter med makten i landet.

Guaidó er i utgangspunktet leder for landets nasjonalforsamling, men han har også erklært seg selv som midlertidig president.

Aktuelt: Eksperter advarer mot USAs hardkjør mot Maduro

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært