Guaidó håper på militært opprør og økt EU-støtte

Opposisjonsleder Juan Guaidó i Caracas lørdag, da hans tilhengere arrangerte massedemonstrasjoner både i den venezuelanske hovedstaden og flere andre byer. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix
Opposisjonsleder Juan Guaidó i Caracas lørdag, da hans tilhengere arrangerte massedemonstrasjoner både i den venezuelanske hovedstaden og flere andre byer. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas opposisjonsleder og selverklærte president Juan Guaidó håper på flere militære avhoppere og økt støtte fra land i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guaidó er opposisjonsleder og leder for Venezuelas nasjonalforsamling, og han har også erklært seg selv som midlertidig president.

USA og en lang rekke andre land har anerkjent ham som midlertidig leder – til tross for at han reelt sett ikke sitter med makten i landet.

Også EU-parlamentet har anerkjent Guaidó, og en rekke EU-land har gitt Venezuelas sittende president Nicolás Maduro et ultimatum. Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Portugal, Nederland, Belgia og den tidligere kolonimakten Spania har krevd en erklæring fra Maduro innen søndag om at det skal holdes nytt presidentvalg. Hvis ikke vil de anerkjenne Guaidó som landets leder.

Aktuelt: General i Venezuela anerkjenner Guaidó som president

Massedemonstrasjoner

Maduro har åpnet for å holde valg på ny nasjonalforsamling, men avvist kravet om presidentvalg.

– Jeg er Venezuelas sanne president, forsikret han sine tilhengere i hovedstaden Caracas lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både tilhengere av Guaidó og Maduro deltok lørdag i massedemonstrasjoner i Caracas. Guaidó-tilhengere demonstrerte med krav om Maduros avgang også i flere andre venezuelanske byer og i flere andre land.

Les også: Utenlandske journalister pågrepet i Venezuela

General skiftet side

En general i Venezuelas flyvåpen har skiftet side og erklært støtte til Guaidó. Men fortsatt er det den omstridte sosialisten Maduro som kontrollerer statsapparatet og militæret.

Guaidó håper denne situasjonen vil endre seg og oppfordret lørdag militære ledere til å vende Maduro ryggen og «slutte seg til det venezuelanske folket».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også regjeringen til USAs president Donald Trump forsøker å motivere venezuelanske militære til å gjennomføre et kupp.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har på Twitter bedt alle medlemmer av Venezuelas militære styrker om å følge eksempelet til generalen som har hoppet av og erklært støtte til Guaidó.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomisk krise

I løpet av Maduros år ved makten er oljelandet Venezuela blitt rammet av en omfattende økonomisk og politisk krise. Innbyggerne opplever hyperinflasjon og matmangel, og flere millioner av dem har søkt tilflukt i andre land.

– Maduro og hans folk har kastet oss ut i den verste elendigheten vi har opplevd noen gang, sa Marikeshima Epianyuu til avisa The Guardian i Caracas lørdag.

Hun tilhører en av Venezuelas urfolksgrupper og hadde reist over én dag for å delta i Guaidó-tilhengernes demonstrasjon i hovedstaden.

Maduro er gjentatte ganger blitt anklaget for valgfusk, og han har i praksis vingeklippet landets nasjonalforsamling og fratatt den makt. Men enn så lenge ser det ut som han har støtte fra de aller fleste av landets militære ledere.

I tillegg har han internasjonal støtte fra blant andre Russland, Kina, Bolivia og Cuba