USAs våpenforening kan bli svekket

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv med Donald Trump som president, viser den mektige våpenforeningen og -lobbyen NRA tegn til svekkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2016 lå alt til rette for at National Rifle Association (NRA) skulle blomstre. Republikanerne var i flertall og favorittkandidaten Donald Trump ble valgt til president. Likevel viser skattepapirene til NRA at inntekten falt i 2017.

Organisasjonen fortsetter å bruke titalls millioner på lobbyvirksomhet, men etter stadig flere masseskytinger og tilfeller av tilsynelatende umotiverte angrep med våpen, er det de som kjemper for strengere våpenkontroll som seiler i medvind.

Medlemsrekord

Foran mellomvalget i fjor brukte våpenlobbyen 9,9 millioner dollar – drøyt 83 millioner kroner etter dagens kurs – på lobbyvirksomhet og valgkampstøtte. Brorparten av disse pengene kom fra NRA. Våpenkontrollgrupper brukte 11,9 millioner dollar.

Talsmann Andrew Arulanandam sier inntektsfallet i 2017 er midlertidig og sier foreningen aldri i løpet av sin 150 år lange historie har hatt flere medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har 5,5 millioner medlemmer. Flere mennesker enn noen gang tidligere identifiserer seg med NRA og tror det vi står for, sier han.

Nylig har NRA også blitt viklet inn i skandaler knyttet til russisk virksomhet i USA og mulig innblanding i politikken. Foreningen hadde bånd til Maria Butina, en russisk kvinne som erklærte seg skyldig i å ha inngått forbund for å virke som russisk agent. NRA kan også bli etterforsket for å se om gruppen har tatt imot penger fra utenlandske aktører.

Bump stocks

Det har heller ikke lykkes å innkassere noen tydelige seiere de siste årene, selv med Trump i Det hvite hus. I desember godkjente Trump et forbud mot såkalte «bump stocks» som gjør at lovlige halvautomatiske våpen i praksis oppfører seg som ulovlige helautomatiske våpen.

På den annen side har Trump plukket ut Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh til å sitte i USAs høyesterett. Begge regnes som forsvarere av det andre grunnlovstillegget, som sikrer amerikanernes rett til å bære våpen.