Fransk tronpretendent fulgt til graven

Artikkelen fortsetter under annonsen

Henri d'Orléans, mannen som i teorien kunne vært kong Henrik VII av Frankrike, ble gravlagt i helgen. Flere kongehus var representert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Henri bar tittelen hertug av Paris og var overhode for huset Orléans. Han var en direkte etterkommer etter Frankrikes siste konge, Louis-Philippe, som måtte abdisere i 1848.

171 år uten konge

Etter et turbulent halvt århundre med revolusjoner, Napoleons keiserdømme og midlertidig gjenoppretting av monarkiet, har Frankrike vært en republikk uavbrutt siden Louis-Philippes avgang. Men arverekken holdes i hevd, og både fyrst Albert av Monaco og Spanias dronning Sofia – moren til kong Felipe – og kronprinsen av Marokko var til stede da 85 år gamle Henri ble stedt til hvile.

Gravferden fant sted i Dreux, vest for Paris, der Orléans-familien tradisjonelt begraver sine døde.

– Kongen er død, lenge leve kongen, tvitret den rojalistiske bevegelsen Action française etter hertugens død. Gruppen ønsker å gjenopprette monarkiet under en Orléans-konge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To arverekker

Henri døde 21. januar, på årsdagen for halshoggingen av Ludvig XVI i 1793, under terrorveldet som fulgte i kjølvannet av den franske revolusjonen. Ludvig tilhørte huset Bourbon, som har svært lite til overs for sidegrenen Orléans og deres krav på tronen. Louis-Philippes far og navnebror støttet revolusjonen i begynnelsen og under navnet Philippe Egalité – Filip Likhet, etter ett av revolusjonens idealer – stemte han for henrettelsen av kongen, som for øvrig var fetteren hans.

Mens Henris sønn Jean nå er Orléans-familiens overhode og tronpretendent – under navnet Jean VI – gjør Louis Alphonse, dagens hertug av Anjou, krav på tronen på vegne av huset Bourbon. Som konge ville han vært kjent som Louis (Ludvig) XX.