Jemen-samtaler på skip starter søndag

Artikkelen fortsetter under annonsen

En delegasjon fra Jemens regjering har ankommet et skip i Rødehavet der det skal holdes fredssamtaler for landet. Opprørerne er ventet om bord søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs Jemen-utsending, den pensjonerte nederlandske generalen Patrick Cammaert, plukket opp regjeringsdelegasjonen på et avtalt punkt i Rødehavet lørdag. Deretter satte skipet kurs for havnebyen Hodeida der en delegasjon fra Houthi-opprørerne skal gå om bord søndag.

Fire års borgerkrig

Samme dag skal partene «gjenoppta diskusjonene om å implementere en ny utplassering av styrker og tilrettelegging for humanitære operasjoner, slik de ble enige om i Stockholm-avtalen», heter det i en uttalelse fra FN

I desember førte samtaler utenfor den svenske hovedstaden til en avtale om våpenhvile i Hodeida og tilbaketrekking av styrker fra havnebyen. I det som blir det tredje møtet mellom partene, skal de altså diskutere iverksettelsen av denne avtalen, som regnes som et viktig skritt i arbeidet for å få slutt på den fire år lange borgerkrigen i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både regjeringen, som støttes av en koalisjon ledet av Saudi-Arabia og opprørerne har beskyldt hverandre for brudd på våpenhvilen. Samtidig har tidsfristen for tilbaketrekking og en planlagt fangeutveksling blitt utsatt. Det siste møtet i den partssammensatte våpenhvilekomiteen var 3. januar.

Bistand

Et annet viktig tema er humanitær bistand og utlevering av forsyninger, som i hovedsak kommer til land gjennom nettopp havnen i Hodeida. FN jobber for å få tilgang til et matvarelager i byen, men før det kan skje, må det blant annet ryddes en trygg vei gjennom minene som er lagt ut i området.

Krigen i jemen har utløst det FN gjentatte ganger har omtalt som den verste humanitære krisen i verden. Flere millioner mennesker står i fare for å rammes av hungersnød.