Putin vil utvikle nye raketter når nedrustningsavtale skrotes

Russlands president Vladimir Putin lover å ikke utplassere nye mellomdistanseraketter – hvis ikke USA gjør det først. Foto: Sputnik / Pool / AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin lover å ikke utplassere nye mellomdistanseraketter – hvis ikke USA gjør det først. Foto: Sputnik / Pool / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland gjør som USA og trekker seg fra atomnedrustningsavtalen INF. Statsminister Erna Solberg (H) frykter konsekvensen blir utplassering av flere våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et møte i Moskva lørdag sa Putin at Russlands deltakelse i avtalen suspenderes.

Beslutningen kom ikke som noen overraskelse etter at amerikanske myndigheter fredag varslet at de trekker seg fra avtalen. Den ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987.

Inntil videre kommer ikke Russland til å ta initiativ til nye samtaler med USA om muligheter for nedrustning.

– Vi vil vente til våre partnere har modnet nok til å gjennomføre en likeverdig, meningsfylt dialog, sa Putin på møtet.

Les også: Russland gjør som USA - trekker seg fra nedrustningsavtalen INF

Russland: Overrasket over USAs INF-reaksjon

– Russland må ta skylden

– Det er grunn til å frykte at det blir utplassering av mer våpen, og at det i hvert fall ikke finnes noen formelle barrierer. Nå vil kanskje de økonomiske barrierene være størst, særlig når det gjelder hva russerne har råd til å satse på, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener Russland må ta skylden for at INF-avtalen har kollapset.

– Norge har støttet opp om dette synet i NATO. Vi er enige i USAs konstatering av at Russland for lengst har brutt denne avtalen. De bygger opp kapasiteter som er i brudd med selve avtalen.

– Vil ikke bli utplassert

INF-avtalen forbyr landbaserte mellomdistanseraketter både med og uten atomstridshoder. At avtalen nå ser ut til å rakne, har skapt frykt for et nytt atomvåpenkappløp.

Formelt vil det gå seks måneder før USA og Russland ikke lenger er forpliktet av avtalen. Det er mulig å endre kurs i løpet av denne perioden, men i øyeblikket står partene langt fra hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin varsler at Russland nå vil begynne å utvikle nye typer militære raketter. Samtidig lover han at de ikke vil bli utplassert i den europeiske delen av Russland – så sant ikke USA utplasserer nye raketter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig hevdet presidenten at Russland ikke vil bli dratt inn i et nytt kostbart våpenkappløp.

– Kunne ikke opprettholdes

USA og NATO mener Russland har brutt INF-avtalen ved å utvikle et rakettsystem kalt 9M729. Disse rakettene kan angivelig utslette europeiske byer på bare minutters varsel.

Russland avviser anklagene og hevder i stedet at USA har brutt avtalen, blant annet ved å utvikle militære droner med egenskaper som ligner på mellomdistanseraketter.

I tillegg mener Russland at USAs rakettforsvarssystemer i østeuropeiske land utgjør et brudd.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har støttet USAs beslutning om å trekke seg fra INF – til tross for at avtalen har bidratt til å avskaffe en hel kategori atomvåpen.