Dommer i USA: Muslim kan henrettes uten imam

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstaten Alabama plikter ikke å hente inn en imam i forbindelse med henrettelsen av en muslimsk mann som er dømt til døden, fastslår en føderal dommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Keith Watkins gir Alabama klarsignal til å gjennomføre en henrettelse som er planlagt til neste uke. Dødsdømte Dominique Ray leverte inn en begjæring om utsettelse og mente hans religiøse rettigheter ble brutt. Hans begrunnelse er at en kristen fengselsprest normalt er til stede ved henrettelser, mens delstaten nekter å la en imam være i rommet når Ray får giftsprøyten.

Ansatt

Presten er ansatt ved fengselet, og dommer Watkins kom fram til at delstaten har rett til å begrense adgangen til henrettelseskammeret til egne ansatte, av hensyn til sikkerheten.

Dødsdømte fanger kan få visitt fra en sjelesørger før henrettelsen, og vedkommende kan bevitne selve henrettelsen gjennom en glassvegg. Men det er altså bare presten som får være sammen med den innsatte i rommet der sprøyten settes.

Watkins besluttet at presten ikke får være med inn når Ray skal henrettes. Dette hadde fengselet allerede åpnet for. Rettsdokumentene antyder at Ray kommer til å anke kjennelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medtiltalt

Etter planen skal 42-åringen henrettes torsdag for knivdrapet på 15 år gamle Tiffany Harville i 1995. Jenta var savnet i en måned før hun ble funnet drept. Ray ble dømt til døden i 1999 etter at medtiltalte Marcus Owden fortalte politiet at de to mennene hadde tatt med jenta ut for en kveld på byen og voldtatt henne. Han fortalte at Ray deretter drepte henne.

Owden aksepterte straffskyld og ble dømt til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.