USA lokker Nord-Korea med diplomatiske forbindelser

Nord-Koreas tidligere etterretningssjef Kim Yong-chol i møte med USAs utenriksminister Mike Pompeo og USAs spesialutsending for Nord-Korea Stephen Biegun fredag 18. januar. Nå lokker USA med diplomatiske forbindelser. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
Nord-Koreas tidligere etterretningssjef Kim Yong-chol i møte med USAs utenriksminister Mike Pompeo og USAs spesialutsending for Nord-Korea Stephen Biegun fredag 18. januar. Nå lokker USA med diplomatiske forbindelser. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA ber Nord-Korea komme gi en fullstendig oversikt over sitt våpenarsenal. I bytte skal Donald Trump være villig til å gjenopprette diplomatiske forbindelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fullstendig redegjørelse vil bane veien for en fredsavtale og en fremtid med økonomisk bistand til Nord-Korea i tillegg til diplomatiske forbindelser mellom USA og Kim Jong-uns regime, ifølge en amerikansk forhandler.

– Jeg ser for meg et perfekt utfall, der de siste atomvåpnene fjernes fra Nord-Korea, sanksjonene heves, flagget går til topps på ambassaden og en avtale skrives under – alt til samme tid, sier Stephen Biegun, som er USAs spesialutsending til Nord-Korea.

– Jeg vet at dette er et ideelt scenario og at disse prosessene kommer til å skje i rykk og napp langs ulike linjer. Men de kan også være gjensidig forsterkende, sier Biegun. Han legger til at president Donald Trump ikke «lar seg begrense av sine forgjengeres antakelser». Biegun sier også at amerikanerne er forberedt på alternativer dersom samtalene med det lukkede landet på Koreahalvøya ikke fører fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt møte i februar

Torsdag sa Trump at han neste uke vil kunngjøre nøyaktig tid og sted for det kommende toppmøtet med Kim.

– Vi drar til et bestemt sted, de fleste av dere vet hvor det er. Jeg tror ikke det er noen stor hemmelighet, sa Trump i en uttalelse i Det hvite hus. Vietnam har tilbudt seg å være vertskap for møtet, som ifølge Trump skal holdes i slutten av februar.

I uttalelsen hevdet Trump at Nord-Korea «veldig gjerne» ønsker å få i stand et nytt toppmøte.

Atomnedrustning

De to lederne møttes i Singapore i fjor sommer. Det var første gang en sittende amerikansk president møtte Nord-Koreas leder. Temaet for Singapore-møtet var atomnedrustning, og ifølge Trump hadde Kim gått med på å ruste ned sitt atomarsenal.

Men det har ikke vært noen tegn til framgang i Nord-Koreas vilje til å ruste ned, men ifølge amerikanske tjenestemenn har regimet i Pyongyang stanset testingen av raketter og atombomber.

Samtidig sa den amerikanske etterretningssjefen Dan Coats at det er lite trolig at Nord-Korea gir opp alle sine atomvåpen og kapasiteten landet har til å lage nye. Trump mener på sins idé det er en god sjanse for at nordkoreanerne kvitter seg med atomvåpnene.