EU-parlamentet anerkjenner Guaidó

EU-parlamentet legger press på medlemslandene om Venezuela. Bildet viser EU-parlamentets president Antonio Tajani. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
EU-parlamentet legger press på medlemslandene om Venezuela. Bildet viser EU-parlamentets president Antonio Tajani. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

EU-parlamentet anerkjenner opposisjonsleder Juan Guaidó som Venezuelas fungerende president og legger press på EUs medlemsland for at de skal gjøre det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en resolusjon torsdag ber EU-parlamentet EUs utenrikssjef Federica Mogherini og alle medlemsland om å følge EU-parlamentets eksempel og anerkjenne Guaidó som Venezuelas eneste legitime interimspresident fram til det holdes et fritt, åpent og troverdig presidentvalg som gjeninnfører demokrati i landet.

Et flertall på 439 av de folkevalgte stemte for resolusjonen, mens 104 stemte mot og 88 var avholdende.

Øker presset

EU-parlamentets resolusjon øker presset på europeiske land, som så langt har vegret seg for å ta en beslutning i spørsmålet om anerkjennelse av Guaidó.

Den venezuelanske opposisjonslederen utropte seg selv til president i forrige uke.

USA anerkjente Guaidós presidentskap kun timer etter kunngjøringen. Senere har en rekke andre land sagt at de vil anerkjenne Guaidó og ikke president Nicolás Maduro – som fortsatt klamrer seg til makten – utlyser nyvalg i løpet av uka, deriblant Canada og Australia samt EU-landene Spania, Storbritannia og Frankrike.

EUs utenriksministre var torsdag samlet til et uformelt møte i Bucuresti. Der var Venezuela ventet å bli et hovedtema for diskusjonene.

Krever løslatelse av journalister

I forkant av utenriksministermøtet uttalte Mogherini også at EU krever umiddelbar løslatelse av de europeiske journalistene som er blitt pågrepet i Venezuela de siste dagene.

– EU krever løslatelse av enhver journalist som er pågrepet uten grunn, sa Mogherini.

Flere utenlandske journalister er pågrepet i Venezuela de siste dagene, deriblant to franskmenn og en spanjol. De to franske journalistene ble løslatt torsdag.

Les også: Utenlandske journalister pågrepet i Venezuela

Inviterer til dialog

Samtidig fortsetter det regionale diplomatiet, og torsdag ble det kjent Mexico og Uruguay har invitert partene i Venezuela til forhandlinger i Montevideo neste uke.

– Vi er tilhengere av dialog, av at man kommer fram til en avtale uten bruk av makt, sa Mexicos president Andrés Manuel López Obrador ifølge nyhetsbyrået AFP.

En slik dialog må komme i stand uten at det stilles betingelser, understreket López Obrador.

– Vi kan ikke påtvinge dem noe. Først må de to partene sette seg ned og snakke sammen.

Personvernpolicy