Åpen for alle - alltid

Stort frafall i de afghanske regjeringsstyrkene

De afghanske sikkerhetsstyrkene krymper og er nå på nivå med det de var i 2015. Nærmere 30 soldater og politifolk blir ifølge ny rapport drept hver eneste dag, og mange deserterer.
De afghanske sikkerhetsstyrkene krymper og er nå på nivå med det de var i 2015. Nærmere 30 soldater og politifolk blir ifølge ny rapport drept hver eneste dag, og mange deserterer. Foto: Rahmat Gul / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den afghanske regjeringen kontrollerer nå bare rundt halvparten av landet, og regjeringsstyrkene krymper, slår en ny rapport fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Kabul har nå kontroll eller innflytelse over bare 53,8 prosent av landet, mens Taliban stort sett styrer i de øvrige områdene, går det fram av den siste rapporten fra USAs spesialinspektør for Afghanistan (SIGAR), John Sopko.

18 år etter at en USA-ledet koalisjon hjalp en allianse av krigsherrer til makten i Kabul, står Taliban sterkere enn noensinne, konkluderer rapporten.

De afghanske sikkerhetsstyrkene teller nå 308.693 soldater og politifolk. Det er 87,7 prosent av hvor mange de skulle hatt i sine rekker, og det laveste siden januar 2015.

Årsaken til frafallet går ikke fram av rapporten, men president Ashraf Ghani opplyste i forrige uke at 45.000 soldater og politifolk er drept siden han tiltrådte i 2014.

Det tyder på at rundt 850 soldater og politifolk blir drept hver eneste måned, konstaterer Sopko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanske sikkerhetsstyrker sliter også med lav moral og mange som deserterer, og de som forlater hæren og politiet, tar ofte med seg våpnene og slutter seg til Taliban eller lokale militsgrupper.

Sikkerhetsstyrkene teller nå 4.735 kvinner, og kvinneandelen er dermed på under 2 prosent og skuffende lav, konstaterer Sopko i sin rapport.