Utenriksministre i EU møtes for å diskutere Venezuela

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian. Foto: Reuters
Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian. Foto: Reuters

EUs utenriksministre skal torsdag møtes i Bucuresti for å avgjøre hvordan de skal håndtere president Maduro og uroen i Venezuela, ifølge franske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Nicolás Maduro har ikke svart på EUs krav om nyvalg i kjølvannet av de massive demonstrasjonene i landet.

– Alle EUs utenriksministre vil møtes i Bucuresti for å beslutte hvilke tiltak vi skal sette i verk etter hans mangel på respons, sier utenriksminister Jean-Yves Le Drian i Frankrike.

Opposisjonsleder Juan Guaidó utropte i forrige uke seg selv til president i Venezuela. En rekke land har uttrykt støtte til Guaidó, mens andre støtter et nyvalg. Maduro har tidligere varslet at et nytt presidentvalg er utelukket.

Trump ringte Guadió

Onsdag snakket USAs president Donald Trump med Guaidó.

– President Donald J. Trump snakket i dag med Venezuelas midlertidige president Juan Guadió for å gratulere ham med den historiske måten han tiltrådte på. I tillegg gjentok president Trump sin sterke støtte til Venezuelas videre kamp for demokrati, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus onsdag.

Maduro, som fremdeles leder landets politi og militære styrker, mener at Guaidó er en del av et USA-ledet kuppforsøk.

Leiesoldater for Colombia

Maduro anklager også desertører for å ha blitt leiesoldater for Colombia.

– Militante desertører har blitt leiesoldater for det columianske oligarkiet og konspirerer fra Colombia med et ønske om å splitte de militære styrkene, sier Maduro.

Minst 40 personer er drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker i Venezuela siden 21. januar. Minst 850 mennesker er pågrepet.

Personvernpolicy